Un tresor

Una gran satisfacció, ahir: en Manel Tomás acompanyat de l’Eugeni va venir a la Residència per lliurar-nos un llapis amb vuit anys escanejats de la revista Grama. Del 1969 al 1978. Un veritable tresor  de la memòria històrica de Sana Coloma, corresponent als anys fundacionals de la moderna ciutat d’avui.

Manel Tomás va començar a interessar-se per la recuperació dels papers antics quan un bon dia va veure el munt que en llançava el seu veí Molina, quan tancà la casa del barri i marxà a viure al Vallès. Hi havia documents de l’associació de veïns, cartes a l’Ajuntament, programes de les festes del barri, denúncies i reivindicacions…  que recollí i diposità en la biblioteca del Raval. Un cop iniciada la recuperació d’aquests papers continuà amb la dèria de salvaguardar la memòria de la nostra ciutat. I, amb paciència de monjo, va escanejant aquests papers, una feina extremadament pulcre, d’una enorme qualitat.

Molts d’aquests papers van al seu lloc d’origen, que és el barri del Manel, el Raval. I les revistes Fòrum-Grama i Poble ens les va donar per l’espai que hem fundat a la Biblioteca del Fondo: un veritable tresor que s’ajunta al ja ric fons que hi hem lliurat amb llibres, fotografies i documents del barri i de la ciutat, més un parell de videos i el web EnelFondo.cat que ja es pot consultar.

La pregunta que a mi em preocupa és si l’Ajuntament sabrà no solament salvaguardar aquest tresor sinó difondre’l a la ciutadania.

Sigues el primer en comentar on "Un tresor"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*