Qui és Jesús de Natzaret? (1)

El Jesús del film de Pasolini” L’Evangeli de Sant Mateu”

A punt d’anar-me’n uns dies de vacances torno al blog per penjar una glosa sobre un llibre que he estat llegint durant set mesos. Es tracta d’un estudi molt acurat sobre la figura de Jesús, del gran biblista anglicà James D. G. Dunn. El llibre passa de les 1.000 pàgines. És el primer volum de la trilogia Cristianity in Making, dedicada als 125 anys primers de l’origen del cristianisme.

El títol és una declaració de la seva tesi: Jesús recordado (traduït el 2009 de l’anglès Jesus Remembered). Dunn entra de ple en el debat sostingut pels biblistes ctuals sobre si és possible arribar a conèixer, més enllà del Jesús de la fe, el Jesús històric. És dir, mitjançant l’anàlisi de les  fonts i dels textos que ens han arribat, tal com es fa, avui, quan es vol conèixer un personatge històric.

La tesi de James D. G. Dunn és suggestiva i convincent. Al Jesús real, a la seva biografia, no podem arribar-hi perquè no tenim ni escrits seus ni documents històrics sobre ell. Només disposem dels textos sagrats, escrits des de la fe. Molts tractadistes ho intenten eliminant dels evangelis el que la crítica literària conclou que són afegitons a unes fonts antigues, perdudes. Dunn sense negar aquesta via sosté que més que la via literària (molt reductiva) és millor la tradició sorgida de la via oral, de l’impacte que Jesús va causar en els qui el van conèixer, i que van transmetre´l a les primeres comunitats cristianes, de les que van sorgr els evangeis.

El Jesús recordat! Trobar aquest record a través dels textos neotestementaris, sorgits de l’església primitiva.

Sigues el primer en comentar on "Qui és Jesús de Natzaret? (1)"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*