Sixena

 

Dies enrere vam viure la vergonyosa actuació de la Guàrdia Civil que, per ordre judicial, va entrar al Museu de Lleida per protegir el trasllat d’una cinquantena d’obres d’art que, procedents del monestir de Sixena, es guardaven al museu català. Va ser un acte dut a terme sota l’empara de l’article 155, que tant de mal ens fa.

Menys mal que la jutgessa ara ha estat sensible a les veus dels millors especialistes del món que han parlat del greu perill que correrien les pintures romàniques de Sixena –que són al Museu Nacional d’Art de Catalunya, les més valuoses del conjunt reclamat pel govern aragonès–, si ara es traslladaven.

M’hi he acostat per contemplar-les; una manera d’homenatjar-les i potser de veure-les per darrere vegada. Perquè, qui sap què passarà. El govern espanyol no dubtà de segregar del bisbat de la Seu d’Urgell les parròquies de la Franja –com aquesta– per incorporar-les al bisbat espanyol de Barbastre. ¿Què pot importar-li que es facin malbé uns frescos antics quan el que persegueix és que Catalunya deixi de ser?

Quin goig, en canvi, poder oferir als amants de l’art el tresor romànic del MNAC, que la Generalitat ha salvat de la seva desaparició.

Mor el doctor Enric Noguera

Em comuniquen que ha mort el doctor Enric Noguera, bon amic i persona estimada per la seva afabilitat i bondat. Va ser metge anestesista de l‘Hospital de l’Esperit Sant. Jubilat de feia temps, ha estat molt present en el món de la cultura de la ciutat, en la parròquia Major i en el Centre Excursionista Puigcastellar. Ha mort als 92anys.

La tarda d’avui serà al tanatori de Santa Coloma. La cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dimarts, a les 11’30.

(El doctor Noguera, el juny de 1998, amb Vicenç Villatoro en la conferència organitzada per Fòrum-Grama,”Els nacionalismes al segle XXI)

 

Sigues el primer en comentar on "Sixena"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*