Immaculada

(A Toio Ribas)

Dies enrere, el 8 de desembre, la festa de la Immaculada, com totes les de la Verge Maria, va ser molt ben rebuda pels catòlics. Encara recordo la festassa que li vam fer al seminari on jo acabava d’ingressar i em van demanar que pintés una gran imatge que col·locaren a la part alta de l’edifici.

En temps de desgràcies i de por sempre és bo comptar amb la Mare de Déu, ni que fos com un fetitxe, com hi ha molts pobles que hi imaginen les seves creences en el més enllà; un recordatori com el de les mares que porten la foto del seu fill al moneder i la besen.

2 Comments on "Immaculada"

 1. Sempre m’ha semblat curiós d’una banda el dogma de la Immaculada Concepció (que nasqués sense màcula, sense “pecat original”), i de l’altra que es proclamés de forma tan tardana, al 1854, en plena època antiliberal de l’Església. Abans ja se li havia donat molta importància a la Verge Maria, sobretot durant el Barroc. Quina necessitat hi havia d’implantar un dogma tan “discutible”?

 2. Jordi Morrós Ribera | 12 desembre, 2022 at 17:15 | Respon

  La vigília de la Immaculada Concepció vaig publicar això a la meva pàgina de Facebook. Us ho comparteixo.

  “Demà dijous dia 8 se celebra la solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria, i correspon al penúltim dogma marià de l’Església Catòlica proclamat pel Papa Pius IX el desembre de 1854 (després ja només vindria el de l’Assumpció de la Mare de Déu proclamat pel Papa Pius XII el novembre de 1950).

  El possible dogma de la Immaculada Concepció abans de ser proclamat diuen que ja històricament havia provocat enfrontaments entre els dominics que no n’eren partidaris, i franciscans i jesuïtes que n’eren decidits defensors de la proclamació del dogma.

  Sempre m’han sorprès dues coses. Primer, que hi hagi hagut un considerable nombre de cristians catòlics que durant una colla de segles hagin pogut viure la seva fe sense acompanyar-la necessàriament de la proclamació solemne d’aquests dos dogmes, i en segon lloc que cristians tan extraordinàriament devots de la Mare de Déu (“Theotokos”, per a ells) com els ortodoxos no els ha calgut mai de proclamar-los per tal de fonamentar la seva fe.

  He trobat interessant el punt de vista de l’actual Patriarca de Constantinoble, Bartolomé I (us ho enllaço just aquí sota), explicant el seu punt de vista i arrelant la diferència precisament en una diferent visió d’un tema gens senzill com és el de la consideració del pecat original.

  Bona celebració, i moltes felicitats a les Immes, Conxes i més variants de l’advocació.”

  https://ec.aciprensa.com/wiki/Inmaculada_Concepci%C3%B3n:_Objeciones_de_la_Iglesia_Ortodoxa

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*