“Día de la Raza”

Sempre he sentit pel Día de la Hispanidad –o de la Raza, com dèiem al Col·legi– una gran aversió. Ja habitualment havíem d’escoltar les comparacions pejoratives de gairebé tot, amb la grandesa d’Espanya. Parlàvem de Jaume I i ens treien el Cid Campeador, citàvem els elogis de la literatura catalana que feia Menéndez Pelayo i ells els contraposaven als ditirambs que Menéndez Pidal dedicava a Espanya. Per mi, el dia de la Raza, era la dels espanyols que van venir a casa i van cremar els llibres del meu pare, tot dient-nos que si hagués viscut l’haurien afusellat.

No oblidaré mai el dia que mal vestits de falangistes –jo era un nen adolescent– ens van obligar a desfilar davant del caudillo, passeig de Gràcia avall, ni la desfilada del 12 d’octubre que presidí el Dictador, des de la tribuna a tocar de la façana de casa, veient com un tanc espectacular passava pel davant. Per reblar-ho només faltaven les classes d’adoctrinament que ens impartia un falangista sobre el pensament de José Antonio Primo de Rivera, amb frases tan altisonants i buides com “Por el imperio hacia Dios”, o “España Una, Grande y Libre”, o exalçant l’Espanya de Felip II en la que “nunca se ponia el sol”.

I ja de més grans hem anat prenent consciència de què significà el descobriment d’Amèrica per als pobles indígenes, que el dia de la Hispanidad ho celebra com una epopeia humanitària, duta a terme sota “la cruz y la espada”, quan en veritat va ser anorreament de les cultures locals, la imposició de la religió i de la llengua, el robatori de l’or i la plata i la conversió de molts dels nadius en esclaus.

Guardem la memòria de les dates i dels fets –“facta sunt facta”– però aprenem-ne la lliçó: tot imperialisme és nociu.

2 Comments on "“Día de la Raza”"

 1. Manel Sayrach | 12 octubre, 2022 at 08:52 | Respon

  La data del 12 d’octubre és nomenada actualment de diverses maneres per diferents països:
  Dia de Colom als Estats Units.
  Dia del Descobriment d’Amèrica a Xile.
  Dia de la Hispanitat a Espanya.
  Dia de la Resistència Indígena, Negra i Popular a Nicaragua.
  Dia de la Resistència Indígena a Veneçuela.
  Dia del Respecte a la Diversitat Cultural a Argentina.
  I com molt bé dius també Dia de la Raza , es com es va anomenar des del 1914 i fins els 1958 no fou substituït oficialment pel Dia de la Hispanidad . En tot cas l’efimere que se celebra és l’inici d’un extermini en tota regla per molt que es vulgui disfressar d’arribada del progrés i bla, bla , bla… Per tant, RES a celebrar!

 2. Jordi Morrós Ribera | 12 octubre, 2022 at 17:59 | Respon

  De fet he llegit que el 12 d’octubre va deixar de ser oficialment a Espanya el “Dia de la Raza” i es va convertir en la “Fiesta Nacional de España” l’any 1987. Si tingués temps aniria a l’hemeroteca i em jugaria un pèsol que un diari suposadament tan progressista com “El Pais” encara posava a la secció de l’agenda del dia això de la “Fiesta de la Raza” uns quants després de 1987.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*