Preservar la memòria

El santoral catòlic avui recorda el jesuïta Pere Claver, un català nascut en una família camperola al bonic poble de Verdú, de l’Urgell, l’any1580. Jove inquiet, anà a Barcelon on estudià Lletres i Arts però la seva inquietud el portà a les missions d’Amèrica, quan ja havia entrat als Jesuïtes. Un cop allí s´horroritzà en veure la tracta de negres. Era a Colòmbia (la Nueva Granada), a Cartagena de Indies. Veia arribar els vaixells procedents d’Àfrica, carregats de negres que després, en el mercat públic, eren venuts.

D’aquest negoci –legal durant molts segles– se n’aprofitaren molts empresaris catalans que havien anat a fer les Amèriques. Un negoci que es perllongà segles després, fins i tot un cop que es prohibí. Un negoci que donà peu a l’esclavisme català, amb el qual s’enriquiren molts catalans que, en tornar a Barcelona, van donar peu a la creació de l’eixample o barris moderns de la ciutat.

Ara l’Ajuntament de Colau ha decretat fer neteja de la lacra que suposa mantenir els monuments dedicats a prohoms esclavistes, cosa que suscita la polèmica de si aquesta resolució no és un disbarat, atès que esborra la memòria de part interessantíssima de la nostra història. Aquests empresaris van fer un dany enorme. Però alhora, amb la prosperitat dels seus negocis van fer créixer Barcelona, i van protegir la cultura i les arts, i fins van fer obres de caritat. ¿No seria més intel·ligent –pregunto amb altres pesones–, i més pedagògic, conservar-los, adjuntant-hi una explicació de què van fer i com van ser?

La veritat sempre et fa lliure mentre que l’oblit et desarma.

1 Comment on "Preservar la memòria"

  1. Jordi Morrós Ribera | 9 setembre, 2022 at 18:18 | Respon

    Molt interessant la reflexió de com es tracta el passat esclavista d’un grup de prohoms ben concrets d’aquí Catalunya. En lloc de fer-ne memòria i contextualitzar-ho el que es fa és aplicar una mena de censura a la història i una absurda pretensió d’intentar d’esborrar la seva memòria.

    Als EUA tenen uns quants expresidents que ho van ser d’esclavistes o bé que se’n van aprofitar per tenir-los com a criats o treballadors a les seves plantacions i fins i tot el famós edifici de la Casa Blanca fou construït per esclaus, i em sembla que ho saben tractar millor que no pas com ho estem fent per aquí. I felicitats per la conclusió: “La veritat sempre et fa lliure mentre que l’oblit et desarma.”

    https://www.history.com/news/how-many-u-s-presidents-owned-slaves

    Un detall sobre la vida de Pere Claver. Va néixer molt abans del que es diu a l’inici. Concretament va néixer l’any 1580.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*