Un tanatori indigne

Vista lateral del tanatori de Badalona

Durant els primers dies de la meva estada a Can Ruti la meva planta donava a la muntanya. Cada dia veia el magnífic tanatori que és a tocar, espaiós, senzill, obert al paisatge amb molts amplis finestrals. Els difunts no sé si s’hi troben bé però els familiars i els molts coneguts que solen acudir a aquests actes, sí. Per contrast pensava en el raquític tanatori de Santa Coloma, del qual m’he queixat moltes vegades en viva veu i per escrit. El trobo tan inadequat que fins i tot en unes minses últimes voluntats que havia escrit deia que un cop mort no m’hi portessin, i no per mi sinó per respecte a la meva gent.

Finalment he dit que si em toca anar-hi ho acceptaré. Però que aprofitin que soc allí per cridar molt fort que aquest tanatori no pot mantenir-se més, que els ciutadans de Santa Coloma mereixem que l’última reunió que fem en vida sigui un acte agradable. Hi tenim dret! I aprofito aquest capvespre per denunciar que ni l’Ajuntament –que n’és responsable– ni l’església, que gairebé assisteix a tots els enterraments enviant-hi un capellà (cobrant), no diguin res ni facin res.

Convido als amics que en lloc de suportar estoicament les incomoditats del nostre tanatori les denunciïn de paraula i per escrit, i que, dirigint-se en concret als amics regidors i regidores, a l’alcaldessa i als capellans, els instin a construir un nou tanatori. Que els polítics incloguin al seu programa electoral la construcció d’un tanatori espaiós, acollidor i agradable!

Frontal nocturn del tanatori de Badalona

Jo ja no el podré fruir. Però me n’aniré d’aquest món content si la ciutat n’ha pres consciència i d’aquí a poc tenim un tanatori tan agradable que fins als difunts els costi marxar-ne.

3 Comments on "Un tanatori indigne"

 1. Manel Sayrach | 14 agost, 2022 at 07:42 | Respon

  Bon dia Jaume,
  Una possible manera de reivindicar una millora, és queixar-se i que quedi reflectit en la puntuació de la instal.lació, deixant una ressenya o valoració a Google No se si és prou efectiu, doncs sovint els usuaris no poden escollir-hi alternativa per molt dolenta que vegin que és la valoració (que actualment té de mitjana 3 estrelles sobre 5. Però tot suma…😉
  Una forta abraçada!

 2. Jordi Morrós Ribera | 14 agost, 2022 at 16:54 | Respon

  El problema de fons és que actualment el “negoci de la mort” a Catalunya està fortament privatitzat (directament o mitjançant concessions a empreses privades), i per tant les inversions es fan com és lògic en funció de la rendibilitat prevista i sovint a uns preus dels serveis funeraris que són qualsevol cosa menys populars. La nostra soferta santa Mare Església hi pot fer ben poc al respecte, i sense oblidar que des de fa anys els funerals laics van augmentant quota de mercat per dir-ho de manera empresarial.

  La gent de “elcritic.cat” ofereixen aquí un estudi força desglossat sobre aquest sector empresarial que té sens dubte la clientela garantida de forma inqüestionable.

  https://www.elcritic.cat/reportatges/el-negoci-de-la-mort-oligopoli-preus-desorbitats-i-poc-servei-public-10658

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*