Capvespre

L’amic de tota la vida Joan Tudela dedica la seva secció del Mirall-net al meu llibre “Cinc nens. Quan érem petits”. Un escrit, el seu, carinyós i ple d’afecte en el qual, partint del testimoni de la meva infància i la dels meus germans, fa un petit esbós de com em veu ara, el meu itinerari fins avui, “com un dels pocs exemplars dels nens de la guerra que poc a poc ens diu adeu”.

L’article du l’explícit títol “Albada i capvespre d’un home que camina”, referint-se a tota la vida de la qual, com a bon colomenc que és, n’accentua els més de seixanta anys viscuts apassionadament a Santa Coloma. I com és obvi –perquè visc ja en el meu capvespre– parla de la meva mort, de la qual en parlo més d’un cop al capvespre. I aleshores –cosa molt pròpia de JoanTudela, un creient de pedra picada–, dedica els darrers paràgrafs a la vida del més enllà, tal om ell la veu, que tanca amb una preciosa frase del nostre poeta Màrius Sampere: “L’eternitat és sols un present que s’eixampla”.

I sí. Dic que sí que penso en la mort. Hi he pensat des de petit com no podia ser d’una altra manera havent perdut els pares i els avis de ben petit, unes morts que ens convertiren en orfes de solemnitat. I com és natural, ara, als 92 anys, la sento molt pròxima. I em fa il·lusió. Uns dies enrere, abatut potser per les seqüeles de la covid i que no em trobava gens bé, vaig dir-me: ¿I si són els primers passos de la mort? I morir em va fer il·lusió perquè em vaig dir que em reuniria amb els meus quatre germans. I ves quina cosa, no imaginant-los com quan ens han anat deixant, sinó com quan vivíem sols amb l’àvia, als darreres del nostre pis, en una situació d’extrema pobresa.

Potser quan ho esperes tot és quan la fe en el cel se’t fa més gran.

2 Comments on "Capvespre"

  1. Decididament, Jaume, ets un home original. N’hi ha que, a la teva edat, diuen: la mort no em fa por; però tu vas més enllà i dius: la mort em fa il·lusió. Ben segur que és així perquè tens la convicció -que compartim- que la mort no és el punt final de la nostra existència, sinó que és un pont cap a una vida nova i millor. De tota manera, afortunadament, encara no t’has mort i encara podem dialogar sobre la vida i la mort i compartir el nostre diàleg amb els lectors de Capvespre. Que per molts dies puguem continuar fent-ho!

  2. Albert Fabà | 6 juliol, 2022 at 17:27 | Respon

    Aquí la perspectiva d’un bipolar agnòstic qeu creu que després no hi res més que les humils despulles. En els moments aspres de la tristor la mort se m’apareix com desitjable, com un descans de la lluita d’un camí que se’m fa costa amunt. Només m’aparta d’aquest sentiment la responsabilitat de tirar endavant la descendència o, encara, servir de suport del més grans (de l’edat d’en Jaume, però que encara aguanten). Quan això no calgui (sia perquè mon pare i ma mare ja no hi siguin i els fills ja hagin acampat) potser aleshores la mort no em farà il·lusió però sí que desitjaré abraçar-la, tot escoltant Raimon: https://www.youtube.com/watch?v=jwu9qsG0o3g

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*