Les dues Espanyes

Uns dies enrere vèiem a la televisió la imatge que reprodueixo, en la que una colla de soldats estan mig agenollats mentre el capellà els beneeix. Avui aquesta imatge resulta escandalosa, encara que no per a tothom. En un país catòlic com era Espanya era lògic que l’Exèrcit retés culte a Déu. I que lluités contra els enemics de la religió.

M’agrada reproduir la imatge per recordar els anys nefastos del nacionalcatolicisme, i també perquè els joves i els ja no en són tant, hi pensin: entendran millor la història que hem viscut, i comprendran perquè tanta gent s’apartà de l’Església. Els catòlics feren a Jesús rei d’Espanya. Només cal recordar que al centre de la geografia hispana s’havia erigit el monument a Cristo Rey, i que els de l’altre costat, un escamot de milicians rojos, s’hi aplegaren entorn i ’afusellaren a Jesús.

Les dues Espanyes de les que parlava el poeta Antonio Machado!, i que molts espanyols encara porten a dins, ja no servint-se de les imatges de Déu i de Jesús però sí convertint en enemigues les persones que no pensen de la mateixa manera.

Sigui en nom de la Pàtria o de la Veritat o del que sigui, el dogmatisme sempre fa mal.

Sigues el primer en comentar on "Les dues Espanyes"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*