‘Adéu, Espanya!’

Encapçalo  la glosa d’avui amb un quadre (*) on anoto uns països que han aconseguit la independència en temps molt recents, països que he escollit perquè pel  nombre d’habitants són més petits que Catalunya. I dic Catalunya: quan hauria d’afegir-hi els països catalans, alguns com la Catalunya nord, o el territori de la Franja, arrancats salvatgement del Principat.

Crido l’atenció sobre els efectes corrosius que es produeixen quan l’estat dominador empra tots els mitjans de què disposa, i s’abraona contra la llengua, que és l’ànima del país. ¡Qui ho diria, avui, que al Rosselló,o que a unes ciutats ahir tan catalanes com Prades o Puigcerdà  ja quasi ningú parli en català! Doncs això és el que aquí pretén el govern espanyol, amb l’excusa que el castellà recula, i, més pèrfidament, negant que Catalunya sigui una nació.

Recomano als lectors del capvespre, en especial als qui encara no veuen clara la independència del país, que repassin el quadre que encapçala l‘escrit. Nacions petites, algunes força més que Catalunya, a les quals la llibertat aconseguida fa poc temps els va molt bé, fins a produir-nos enveja, com és el cas de Finlàndia.

Ho dic un cop més: és l’hora de cridar ben fort, amb el poeta Joan Maragall, “Adéu, Espanya!”.

(*) Tret de l’Atlas de Mochilla, any 2005

5 Comments on "‘Adéu, Espanya!’"

 1. Manel Sayrach | 30 maig, 2022 at 09:24 | Respon

  Hola Jaume,
  Igual és problema meu però no veig el quadre al que fas referència, nomès una imatge d’un turó amb una estelada i ombres d’un ramat…!?

  • Gràcies, Manu; no és problema teu, sinó un despiste meu. ra ja ho he corregit, i el quadre ja surt sota la foto del pastor i la colla de bèns, en el “monument” que hi ha a Sant Joan de Boí, a tocar del bell temple parroquial.

 2. Jordi Morrós Ribera | 30 maig, 2022 at 11:27 | Respon

  La república d’Islàndia es va alliberar de la monarquia de Dinamarca l’any 1944 quan precisament la metròpoli va ser envaïda per l’ocupació nazi. No feu córrer la imaginació sobre qui ens convindria que fos la potència invasora en el cas dels nostres veïns des de 1714. Andorra segur que no, oi?

 3. Jordi Morrós Ribera | 30 maig, 2022 at 11:41 | Respon

  També s’hi podia haver incorporat al llistat de dalt les repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) També és interessant aquesta imatge on sense cap mania es fa servir l’expressió “Països Catalans” autèntica heretgia a l’Espanya borbònica dels nostres estimats veïns des de 1714.

 4. Jordi Morrós Ribera | 30 maig, 2022 at 11:49 | Respon

  La imatge la podeu trobar en aquest enllaç ja que no la puc copiar directament en aquest comentari. Compte que la imatge l’han feta en un estudi distribuït per una gent tan subversiva com el “Bank of America Merril Lynch”.

  https://www.businessinsider.com/map-of-european-independence-movements-2017-6

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*