Dos anys

Amb el Manuel, el capvespre del dia que va morir

El vespre d’avui farà dos anys que va morir el meu germà Manuel. Em sembla impossible que ja faci tant. El temps passa molt de pressa… Però és que també quan els records són vius i intensos la presència supera a l’absència. Tant és així que hi ha cops que em dic ‘això –el nom d’una persona o d’un lloc que no em ve a la memòria—ho haig de preguntar al Manuel’.

A la torre de Sant Feliu de Llobregat
Recent entrats al col·legi: el Manuel i l’Abelard, el Narcís i jo, i els companys de la secció dels petits

Són gairebé cent anys de convivència estreta. No cal dir que “absoluta”, si em refereixo a la infància, a les  estades a Sant Feliu, a les sortides amb l’avi, o els tres intensos anys de la guerra civil,  i els vuit anys interns al col·legi, sempre en la mateixa classe. De grans els camins es van separar. Però les morts, primer del germà gran, després del segon, i últimament del tercer, ens van unir encara més. Portàvem ja anys, darrerament, dinant junts cada dimecres al seu pis de la Diagonal…

Home fonamentalment de la família i del país, amb una tenacitat benedictina no va parar fins que arreplegà tot el que va trobar sobre el meu pare fins aconseguir que de ser un desconegut se l’admirés no solament com a arquitecte, sinó com un personatge humanista. I la seva altra gran passió va ser el país. Catalunya! Fundador de l’Acadèmia de Llengua Catalana va treballar “per salvar els mots” i pel reconeixement dels defensors de la cultura catalana en els anys foscos de la dictadura… Una inquietud que s’esforçà trametre als infants a través de la deliciosa revista infantil Tretze vents.

El  temps passa. Però –afortunadament!– la petjada que deixem viu en les persones que ens sobreviuen.

2 Comments on "Dos anys"

    • Quina sort, Manu, que la meva breu glosa hagi donat peu a que tu pengessis la petita joia que és el video protagonitzat per l’Anna i la Maria! El Manuel va estar caminant cap el seu “país somiat” acompanyat gairebé tothora de la música i lletra de l’impactant “Al·leluia”, de Leonard Cohen que, segur! li hauria agradat seguir en la tendra i bonica interpretacio de les seves dues renebodes, que ell tan estimava. Espero que “l’ocell blau” l’hi porti al cel.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*