Josep, el fuster

John P. Meier, autor de l’extensíssima obra Un judío marginal remarca, en parlar de la infància de Jesús narrada pels evangelistes Mateu i Lluc, que els evangelis en diuen ben poca cosa, de sant Josep: que era l’espòs de Maria, el pare de Jesús i que era fuster. Un fet que contrasta amb les narracions llegendàries que se li pengen. Però en canvi, estudiant l’època històrica en la que nasqué Jesús i partint dels estudis arqueològics, sí que es pot tenir una visió aproximada de com exerciria l’ofici de pare.

Per començar hem de fixar-nos en Natzaret, el  poble on, si no va néixer Jesús, sí que hi passà tota la vida (exceptuats l’any o els dos anys de la seva vida pública), fins al punt que a Jesús els seus coetanis el coneixien com el natzarè. Natzaret era una petita ciutadeta que arribaria just als 1.500 habitants, i que pertanyia a la regió de la Baixa Galilea, un territori dedicat a l’agricultura i que, tenint el mar (o llac) de Tiberíades, vivia també de la pesca.

Probablement pel seu tamany Natzaret disposaria d’una sinagoga, on els nens aprendrien a llegir i, sobretot!, adquiririen els rudiments de la religió, que a Galilea tenia un segell força conservador, que explica l’actitud de Santiago, un dels germans de Jesús que formà part, amb els apòstols, de l’equip rector de l’Església primitiva, establert a Jerusale. Josep, com en general els Galileus havia de conèixer bé la doctrina de la Torà, i com a bon pare educaria amb especial interès el fill primogènit, Jesús, en la religió. Un pare com els altres, si bé sorprès per l’especial intel·ligència del seu fill, que tenia un parlar molt senzill  i, alhora, d’una enorme profunditat. Amb tota seguretat en parlaria amb la seva esposa de qui l’evangeli diu que quedava tan estupefacta escoltant Jesús, que passava llargues estones meditant el que deia.

Un sant Josep més pròxim, més humà que guarnit amb els títols altisonants que el desfiguren i allunyen.

Sigues el primer en comentar on "Josep, el fuster"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*