De qui són les esglésies?

Església parroquial de Bossòst, poble del Baix Aran. Manifestació a favor de la llengua aranesa

He escoltat a Catalunya Ràdio que l’Església Catòlica a Catalunya ha registrat com a seus un miler de béns que no li pertanyerien. Hi hauria –segons es llegia a La Vanguardia d’ahir– 500 finques rústiques, 200 llocs de culte i desenes entre cementiris i vivendes. Catalunya és la tercera comunitat amb major nombre de casos d’aquesta mena, després de Castella, Lleó i Galícia. Una acció –aquesta del registre potser fraudulent–  coneguda amb el nom d’immatriculació, que segons l’article del diari esmentat ara estudien el Govern i l’Església, mentre han encarregat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que n’esbrinin els possibles propietaris reals.

És una qüestió jurídica. Però jo sovint m’ho he mirat des del punt de vista popular i emotiu, preguntant-me de qui són, sobretot les ermites i les parròquies, tan identificades amb el poble i amb el paisatge. Una pregunta que em feia especialment quan vaig passar força dies a Bossòst on, anés on anés, sempre veia la parròquia, amb el seu esvelt campanar sobresortint d’entre les cases. I la pregunta se’m feia més viva quan enraonava amb el matrimoni que fa anys que s’encarrega del temple, i es queixava que el rector –procedent d’un llunyà país d’Àsia–, actuava sense consultar-los res.

Hi ha ermites, capelles i parròquies que les ha construït el poble. A la casa pairal de la meva mare, per exemple, hi ha una capella, comen moltes altres masies, i uns cosins meus de Vic, propietaris d’un gran mas, tenen a la finca una ermita romànica on hi ha enterrats els seus difunts, la propietat de la qual disputen amb el bisbat. L’Església com que controla el culte i els capellans té de fet un domini secular sobre aquests llocs. Però és indiscutible que aquests temples, sobretot les parròquies, pertanyen a la gent, igual que formen part inseperable del paisatge.

Els tribunals que estudien les immatriculacions diran de qui son els béns en disputa. ¿I no hi haurà una llei que en salvaguardi la propietat de facto a favor del poble?

Sigues el primer en comentar on "De qui són les esglésies?"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*