Benvinguda reedició

Ahir l’Odei i els germans Xavier i Jordi Valls em van dur un exemplar del llibre del Pla Popular de Santa Coloma, recent sortit de la impressora en una segona edició. Quan farà un any es va presentar el llibre en vaig fer una glosa, elogiant-lo. I ara ho torno a fer, i el recomano a tothom que estigui interessat en conèixer el protagonisme que sota la implacable dictadura franquista van assumir els ciutadans i ciutadanes per superar les pèssimes condicions en les que malvivien.

Aquest procés a Santa Coloma va assolir unes característiques excepcionals –úniques en tot Espanya– en part propiciades per com era la nostra ciutat: un municipi d’escassa extensió, amb molta gent majoritàriament immigrada, i que tot i tocar amb Barcelona, el riu Besòs, fent de frontera separadora, no solament en preservà la identitat colomenca sinó que la potencià. Odei Antxustegi Exearte en va fer un llibre magnífic, un veritable tresor. Un llibre que hauria d’estar en totes les cases, i que els colomencs haurien de llegir i regalar als amics, perquè coneguin la història fundacional de la ciutat d’avui.

Rere de la publicació del llibre i d’aquesta segona edició –enriquida amb els tres magnífics articles de l’epíleg– a més de l’Odei hi ha l’empenta dels germans Valls Olivé que, a mès de fer el llibre, l’han dut a les universitats catalanes, on ha estat molt ben rebut. La primera edició ha tingut una gran acceptació i ha inspirat la pel·lícula Perifèria, premiada als Països Baixos

Espero que a Santa Coloma celebrem festivamenta la reedició d’un llibre que tan bé dona a conèixer la nostra ciutat.

Sigues el primer en comentar on "Benvinguda reedició"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*