
Des que vaig saber l’operació de maquillatge que arran dels indults Pedro Sánchez muntava al Liceu em va agafar un malestar gran, i no tant pel protagonisme del polític espanyol –de qui ja és conegut el seu malabarisme per mantenir-se al poder–, sinó veure que polítics catalans suposadament independentistes hi donaven suport, malgrat contemplar que s’hi adhereixen amb entusiasme els representants del poder econòmic de Catalunya, i els qui havien aplaudit la repressió.

Però la notícia d’última hora d’ahir va ser per mi una alenada d’aire fresc… El Consell d’Europa aprobava el report que denunciava l’empresonament i persecució dels polítics catalans pel simple fet de sostenir idees que el govern no accepta, i per manifestar-se al carrer, i ho feia equiparant Espanya amb Turquia, cosa que sulfura al govern espanyol.
Em satisfà, sobretot, perquè questa clatellada que el Consell d’Europa dona a Espanya confirma el que fa molt de temps remarco: que en el procés el gran protagonisme no està en els representants dels partits –un joc que acapara l’atenció dels tertulians i dels periodistes–, sinó en la gent. Pedro Sánchez i els socialistes amb ERC i en part Junts, diuen que ara és el temps del seny, de corregir els errors i de tocar de peus a terra… Però ja ni es van atrevir d’anar al Liceu perquè senten el buf al clatell de la gent que els acusa de baixar-se els pantalons.

Que no s’adonen, els comentaristes, que qualsevol dia Pigdemont pot tornar i que el futur el decidirà el poble des del carrer?

Bon dia, Jaume,
Deixa’m que discrepi en una frase. “sinó veure que polítics catalans suposadament independentistes hi donaven suport”. La frase és prou ambigua com per no saber exactament a qui et refereixes. Diria que és a ERC (per cert, són independentistes, mentre que jo no ho sóc, només estic, ara i aquí per la independència). I pel que he llegit, no és ben bé correcte que ERC doni suport incondicional als indults i a l’operació de Sánchez. Per no equivocar-me, recullo la premsa d’avui i la valoració d’Aragonès: “es fa un pas en el camí del diàleg i la negociació” que han d’obrir pròximament els governs català i espanyol. Malgrat tot, ha avisat que queda molt camí per recórrer per trobar una sortida global al conflicte i ha exposat que la seva proposta continua sent la mateixa amb indults o sense: amnistia per a tots els represaliats i un referèndum d’autodeterminació”. És una valoració amb matisos. Però, des del meu punt de vista, la situació exigeix això: matisos.
Una abraçada.
Albert