“Perifèria”

Jordi Valls i Xavi Valls 01.06.2021 Foto: Albert Salamé / VWFoto
Jordi Valls i Xavi Valls 01.06.2021 Foto: Albert Salamé / VWFoto

“Si el que va passar a Santa Coloma hagués passat a Barcelona, s’estudiaria a totes les universitats.” Ho diuen els germans Xavier i Jordi, fills de Xavier Valls Bauçà, l’arquitecte del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, en la molt bona entrevista que se’ls fa a VilaWeb arran de la presentació al cine Verdi del documentari Perifèria. Una afirmació que comparteixo i que em du a parlar de la “memòria” que les persones i les institucions, les entitats i la gent guarda d’elles mateixes, però que sovint la conserven, sense comunicar-la.

Ho concreto en la nostra ciutat. Quan recordem el Pla Popular ens en sentim orgullosos: que en ple franquisme el ciutadans amb la col·laboració d’un grup de tècnics amb Xavier Valls al front elaboréssim un pla de ciutat alternatiu a l’oficial, i que hagués servit a l’Ajuntament democràtic per transformar la ciutat suburbial en una ciutat bona per veure-hi, és un fet extraordinari, probablement únic a Catalunya i a Espanya.

Afortunadament tenim el llibre d’Odei A.-Etxearte d’edicions Fòrum-Grama que explica fil per randa què va ser el Pla Popular. Però fora d’això, la ciutat “no ens ho recorda”. La ciutat és muda: ni a la plaça Xavier Valls s’ha col·lcat la placa que havia d’explicar qui va ser Valls, què va fer i què era el Pla Popular. Avui la gent veurà el documentari. Algunes persones llegiran el llibre. Però ¿per què, si més no, als carrers no es parla del Pla Popular, i d’altres coses també memorables com de la insòlita revista Grama, o del treball dels capellans de les parròquies creades els anys 65-67, o de què ha estat el CEP, l’institut Puigcastellar, i moltes altres coses que han fet la nova ciutat?

Està bé que la Universitat de Barcelona estudiï el Pla Popular i altres fets, però molt millor que les noves generacions colomenques se les puguin fer seves, llegint les plaques commemoratives penjades als carrers.

Sigues el primer en comentar on "“Perifèria”"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*