Religiositat còsmica

Veient el film sobre la desgràcia que es va viure al Balandrau he pensat en l’altre aspecte que té també la natura, que contrasta amb l’admiració que ens provoca la seva bellesa i els intangibles que ens ofereix, com la sensació d’autenticitat, d’entrar en contacte amb la immensitat i de trobar-nos amb nosaltres mateixos. Amics meus que són excursionistes apassionats m’han dit més d’una vegada que el seu déu és la natura i un, en particular, m’explicava que no era creient però que llegint uns escrits de Xirinachs cantant la bellesa de la natura, ell sentia el mateix, però sense que el portés a Déu.

Dies enrere, coincidint amb la projecció del documental sobre l’accident de Balandrau llegia el capítol titulat Alegría de vivir, del llibre Lo que yo creo, de Hans Küng en que tot i escriure que “en la naturaleza hay miles y miles de cosas con las que lo seres humanos pueden disfrutar”, afegia que no l’hem de divinitzar perquè “el mismo paisaje puede eventualment inspirar miedo. Cuando el océano se encrespa o el viento cálido truena en los Altos Alpes, cuando la tormenta de nieve azota gèlida el rostro o la niebla le envuelve a uno por completo mientras esquía, o se acaba el oxigeno buceando, entonces la naturaleza muestra su rostro amenazador, más aún, en ocasiones aterrador”, com amb les pluges torrencials, els terratrèmols, els incendis devastadors…

Malgrat tot, escriu que “debemos cultivar la comunión del ser humano con la naturaleza però sense  aturar-nos-hi divinitzant-la, sinó transcendir-la: prendre-la com un camí que ens porta més enllà, just aprofundint en el sentiment de petitesa que la contemplació de la grandesa del paisatge o del cosmos ens provoca, com quan de nit contemplem les estrelles. Küng recorda que Albert Einstein d’aquest sentit transcendent en deia “la religiositat còsmica”, i Teilhard de Chardin en parlava com de “l’himne de l’univers”.

Si les muntanyes ens atrauen cap els cims per què aturar-nos-hi quan hi arribem, i no preguntar pel més enllà?

Sigues el primer en comentar on "Religiositat còsmica"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*