Donar veu a la ciutat

Anys enrere quan vaig ser per primer cop a París, o a Londres, em cridà l’atenció a part de la fastuositat de les seves avingudes i dels seus parcs, un detall que era com si els donessin veu. En un carrer et sorprenia una placa que et deia que en aquella casa s’hi hostajà Karl Marx i hi va escriure El Capital, en una altra façana la placa et feia saber que en un dels pisos va viure el gran biòleg Pasteur, descobridor de la vacuna conra la ràbia… Era quan la revista Destino elogiava el nostre carrer Petritxol, conegut per les ensiamades amb xocolata i, més encara, pels seus rètols.

He pensat molts cops que una cosa tan simple com una làpida amb un escrit dona vida a una ciutat. I ho penso, ara que està tan de moda parlar de la memòria històrica. Em dic: d’aquí a uns anys ¿qui sabrà qui era el senyor que dona nom a la plaça Xavier Valls? La desmemòria es produeix de seguida, com vam constatar quan volent posar el nom de Salvador Cabré a la Biblioteca de Siguerlín, en recollir firmes de suport la majoria de persones van respodre positivamente en llegir la breu biografia que se’ls mostrava d’ell, però cofessaven que no sabien qui era el mossèn; i no feia ni deu anys que havia mort!

L’Ajuntament ja fa temps que aprovà dedicar una placa a l’arquitecte del Pla Popular en la masia de Can Mariner, però la placa no s’ha fet. I tornant al carrer Petritxol pregunto: ¿costaria gaire fer aquesta placa, i que el carrer Verdaguer amb un seguit de plaques donés a conèixer el gran poeta català, o que en l’avinguda principal del parc de Can Zam s’expliqués en una auca ceràmica la història de la ciutat? A la plaça de la Vila hi ha el bust de l’alcalde Llorenç Serra i el principal carrer d’entrada a la ciutat du el seu nom: però la gent ¿sap qui era, aquest senyor? ¿Com pot saber-ho si no hi há ni una ratlla biogràfica en la placa que dona nom a l’avinguda?

Donar veu a la ciutat! Una operació senzilla però molt enriquidora.

Sigues el primer en comentar on "Donar veu a la ciutat"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*