Marxar, venir

“Sentia la necessitat de fugir de la ciutat, enyorava el camp, la natura… volia que els meus fills visquessin en un ambient sà”

He trobat molt interessant el darrer infograma.cat en el que els colomencs Jerome i Emma Dalmau expliquen, ell perquè viu aquí i, ella, per què ha marxat. De seguida he recordat que al Fòrum-Grama del juliol de 1998 vam tractar el tema, entrevistant a Andrés Castaño, que retornà a Extremadura, a Mercè Jordana, nascuda a la Pobleta de Bellveí i ara és a Seatle, al matrimoni Gabriel i Julia, argentins, que van emigrar a Menorca, a l’Anna Valls, nacuda a Santa Coloma i que per qüestió del treball anà a Andalusia, i a Julián Trapero, als Badillo,  a Diego Cacenave, a l’Agustina Rico…

“Van ser uns anys tranquils, sense pena ni glòria. Molta gent! m’agobiava… Al casar-me vem anar a Andalusia. En un viatge a Seatle la ciutat ens va agradar i ens hi hem quedat a viure”

La Gemma, en l’escrit d’infograma escriu: “Si algú  m’hagués dit que avui viuria a la Garriga o simplement que marxaria de Santa Coloma, no m’ho hagués cregut. Vivia en una casa bonica, amb un gran pati interior i al centre de Santa Coloma, i a cinc minuts del metro”. I ara està encantada: “¿Què he guanyat? Tranquil·litat, carrers amplis, silenci. Una ciutat amb un  passeig preciós on la gent encara es saluda. En resum, qualitat de vida”.

desenganxar però emia que se m'empassés
“Santa Coloma és la meva infància i joventut, en guardo una imatge més idíl·lica del que era en realitat… No me’n volia desenganxar però temia que se m’empassés. Necessitava un trencament… Aquí tinc la feina i els pares (…) m”implico amb la ciutat a través del treball i dels amics”

¡La qualitat de vida! Aquesta és la raó que més van adduir les persones que la Cristina Mallo i jo vam entrevistar, fa ja més de vint anys. La major part vivien al Fondo, o a Santa Rosa o als Italians, barris molt pobres… La conclusió no podia ser altra que calia fer una ciutat més habitable, “una ciutat bonica. Una ciutat per a la gent”.

“M’estimo molt Santa Coloma. Viure a Canet és més tranquil, tens el mar i la muntanya a tocar, però sempre que puc vinc a Santa Coloma. Aquí visc en un lloc privilegiat, tinc a tocar la plaça Xavier Valls, la plaça Catalunya, el casal del barri , i sempre el veig tan ple de gent! I és on vam lluitar per tenir-ho i recordar-ho em fa feliç”

Però no tot són els carrers i les places, ni el verd. A una amiga que du ja força anys vivint a l’Empodà, i que em va dir que s’enyorava molt de Santa Coloma, en dir-li que ara tè més qualitat de vida em va replicar si tenir amics no és més qualitat de vida que viure a prop del mar i de la muntanya. Enyorava la vida de relació i amistat de quan era a Fondo!

Trobada a Torribera d’antics nois i noies del Fondo, als 50 anys de la fundació de la parròquia del barri

¡Calen les dues coses! Una ciutat ben feta, sí!, però molt més convivencial: que faciliti i promogui la trobada, la diversió, l’amistat, l’enriquiment cultural...

Sigues el primer en comentar on "Marxar, venir"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*