El dia de la Dona (1)

¿Són antagònics el Dia de la Dona i el Dia de la Mare? Que són celebracions diferents, amb una significació sinó oposada sí amb un enfocament i finalitat absolutament distants, és evident. El dia que es dedica a les mares se les exalça pel seu paper en la família, el paper que juga en la societat tradicional: se la valora pel seu lliurament als fills i pel paper que ha estat jugant a la societat, per al qual l’Església l’ha declarat reina de la llar. És la visió que en dona la Bíblia: “Una dona forta, qui la trobarà? / És més preciosa que les perles. […] Ella es procura llana i lli, / i les seves mans treballen amb delit. […] prepara el menjar per als de la casa” mentre “el seu marit és respectat en l’assemblea “Per això –conclou– “Reconeixeu el fruit del seu treball: / per tot el que fa rebrà pública lloança”.

Fins i tot en la visió absolutament romàntica dels temps dels trobadors en els quals la dona substituïa en certa manera el paper que en l‘Edat Mitjana s’atribuïa a la Mare de Déu –de ser la mitjancera que ens duia a Déu–, que feia de la dona una mena d’àngel que eleva l’home al l’Ideal, com l’Eloïsa de la Divina Comèdia, que du Dant Alighieri fins al cel. Lloada no per ella mateixa sinó per la seva relació enaltidora de l’home.

És la manera com al col·legi (religiós), ens parlaven de les noies. Ja ho vaig escriure temps enrere. La dona amb les famoses virtuts que en dèiem de les tres B, amb què comencen els seus noms: Bella, Bona i Brava. Bonica de veure i agradable per la seva tendresa i enriquidora sensibilitat; i bona, pura i transparent com l’aigua, generosa i tota bolcada a l’espòs i als fills; i valenta, sacrificada, que es lleva d’hora perquè la família rutlli, perquè el marit no s’oblidi d’agafar el telèfon i el nen vagi a l’escola ben clenxinat…

Un tresor!, la dona lloada per la Bíblia. Qui la troba té molta sort. Però ¿és això–només això– , al que la dona aspira o pot esperar?

Sigues el primer en comentar on "El dia de la Dona (1)"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*