L’àngel de la guarda

L’1 de març l’Església celebra la festivitat dels sants àngels. Volia parlar-ne perquè tota la vida he sentit una bona relació amb ells. Quan explicant a algú un viatge o una excursió que he fet em pregunten si he anat sol, acostumo a respodre que des que era petit, m’acompanyen sempre, com dues criatures enjugassades, el meu àngel i el meu dimoni. Sempre he recordat l’oració que ens ensenyà la tieta Araceli els pocs dies que va ser amb nosaatres a la torre de Sant Feliu: “Àngel de la guarda, dolça companyia, no em deixeu ni de dia ni de nit; sense vos em perdria”.

Figures mítiques, les dels àngels bons i els àngels dolents. Els humans sentim la necessitat d’atribuir el Bé i el Mal a unes forces superiors a nosaltres. En totes les cultures antigues els herois han rebut d’un àngel l’ordre d’escometre les epopeies que protagonitzaren, i és un àngel qui anuncià a la verge Maria la seva miraculosa maternitat. Sota la figura dels Àngels i els Dimonis hem après a descobrir la presència del Bé i del Mal , al món i en nosaltres mateixos.

Estampa de quan els meus germans i jo vam fer la Primera Comunió, maig de 1939

Amb mirada moderna he llegit una vegada més el llibre Tobit, de la Bíblia, la preciosa història del jove Tobies que, havent de fer un llarg i perillós viatge a la cerca d’una herència i d’una dona per casar-se, Tobit, el seu pare, contracte l’àngel Rafael que se li ofereix, com si fos un home, una persona seriosa i de fiar. Quan el conte el llegíem a la clase d’Història Sagrada ens meravellava que els Àngels estiguessin al nostre costat. Ara, de grans, hem descobert que la meravella són les persones. I la vida!, veritable font del Bé i del Mal.

Que bonic que tants mites –tan bonics– ens ajudin a interpretar l’extraordinària riquesa de l’existència humana!

Sigues el primer en comentar on "L’àngel de la guarda"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*