L’Apocalipsi (1)

“Vaig girar-me per veure de qui venia la veu que em parlava i vaig veure algú que semblava un fill d’home…”

He acabat una lectura més de l’Apocalipsi, el llibre potser més espectacular del Nou Testament, el darrer de la Bíblia. Va ser escrit cap a l’any 90 del primer segle dC, atribuït per la Tradició a l’evangelista sant Joan. Ve a ser una visió de la història del món, vista a la llum de la fe. Però jo, ara, l’he llegit principalmente amb una mirada literària, com si llegís una epopeia grega amb els déus de l’Olimp, o un dels grans llibres de les antigues religions orientals. Sense, però, deixar d’intentar esbrinar el sentit profond de la narració. En lectures anteriors m’he esforçat per imaginar les imatges de que el llibre n’està ple. Imatges fabuloses, difícills de plasmar. Fins havia provat de dibuixar els éssers que apareixen en el llibre, el drac amb els set caps i cada cap amb una corona i la cua amb ulls, o la gran prostituta… I no me’n vaig sortir.

Però ara se m’acudí servir-me del llibre francés, Apocalypse editat per Franco Maria Ricci, que m’havien regalat els analistes del Pla Estratègic, de quan jo era a l’Ajutament, i que no recordava on l’havia deixat. S’hi reprodueixen les imatges que il·lustren l’Apocalpsi xilogràfic, de la Biblioteque Estense de Mòdena (Itàlia), manuscrit datat entre 1465 i 1470, amb dues escenes gairebé en cada pàgina. Són dibuixos molt intel·ligibles i suggeridors, com un TBO modern, acompanyats de fragments del text de l’Apocalipsi en el llatí de l’antiga Vulgata.

Avui només en faig la presentació i n’avanço l’argument: en una primera part, l’àngel desvela a Joan els patiments que afligiran la humanitat. En una segona part, li explica la lluita amb la qual els àngels derrotaran el maligne i la gran prostituta, salvant la dona embarassada, imatge de la gent bona, per acabar, en una tercera part, amb la celebració de les noces de Jesús, ¡el gran vencedor!, a les que som convidades les persones que l’hem seguit. Una història que pel seu dramatisme i espectacularitat m’ha fet pensar en la pel·lícula Apocalipse now.

Una visió dramatitzada de la història de la humanitat, amb Déu i Jesús de protagonistes,  contada amb imatges corprenedores.

Sigues el primer en comentar on "L’Apocalipsi (1)"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*