Pagesos

La revolta d’aquests dies dels pagesos de l’Índia m’ha fet pensar en la nostra pagesia, en la seva difícil supervivència. Hi ha, d’entrada, el problema originat per la urbanització, l’abandó de la terra de la gent del món rural, camí a les ciutats. Repassant l’Atlas de Mochila, veig que inclouen en el resum de les dades sobresoritins de cada país l’epígraf “Població urbana”, és dir, el tant per cent de la seva població que viu en les ciutats; en moltissims països –a Europa—són la majoria.

Ho he viscut de prop. A la mil·lenària masia pairal de la meva mare els fills dels meus avis ja no feien de pagesos, sinó de terratinents, però a les seves terres hi treballava una quarentena d’homes. Ara, es pot dir que en tot Cerdanyola la pagesia ha desaparegut. Sobretot per dos factors: per la proximitat de Barcelona, pel seuabassegador creixement (també el de les ciutats veïnes Sabadell, Terrassa i de la mateixa Cerdanyola), i la creació de polígons com el de Ciutat Badia. I es dona un segon factor: la mecanització de l’agricultura –que disminueix els llocs de treball, i que ha propiciat una abusiva comercialització dels productes del camp, que fa que el pagès, a qui li toca la feina més dura, guanyi una miseria, mentre les grans empreses que comercialitzen els productes es fan d’or. Francesc Serès, fill de Saidí, de la Franja, al seu llibre La pell de la frontera ho descriu molt bé. I hi afegeix, encara, la internalització d’aquestes empreses.

Ens queda la nostàlgia i –afortunadament!—la valoració creixent dels productes de proximitat. I l’esperança que els governs es vegin obligats a inclinar la balança a favor dels treballadors directes de la terra. La pandèmia ja ha fet sentir a molts ciutadans els valors de la vida en els pobles, el contacte amb la natura. També les ciutats recuperen més verdor. I aquí, a Santa Coloma—com també a Badalona–, ni que sigui com un recordatori, hem recuperat una part de les antigues vinyes.

I sempre em quedarà la satisfacció d’assaborir les maduixes del Maresme, i les carxofes del Prat i..!

Sigues el primer en comentar on "Pagesos"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*