Xavier Valls

El documental Perifèria és un homenatge molt merescut a Xavier Valls, que no és solament el pare del Pla Popular sinó l”arquitecte de la Santa Coloma moderna i, per a molts, un amic inoblidable. Era un intel·lectual i un impulsiu, i, al mateix temps, un home empàtic. I ho puc ben afirmar perquè d’una consulta que li vaig fer sobre la possibilitat de crear la revista Grama, no sols m’aconsellà sinó que ens ajudà a fer-la i es convertí en un més de la colla, en company i amic, i membre actiu del Club de Debats. I quan Lluís Hernández va ser alcalde i a mi em van fer regidor d’urbanisme, veient-me preocupat, el Xavier em va dir que no m’amoïnés, que ell m’ajudaria, cosa que va fer fins la vigília de la seva mort.

Era un home de mirada ample, un idealista que somiava en grans objectius, per això, quan els veïns i veïnes del moviment popular –encara sota la dictadura– apuntàvem les reivindicacions que calia fer, com l’asfaltat d’uns carrers, l’enllumenat d’un barri, la salvaguarda d’un solar per fer-hi quan es pogués una escola…, ell ho recollí tot, ho harmonitzà, ho completà i ho va convertir en un projecte global, barri a barri, amb la mirada en la ciutat sencera. ¡Naixia el Pla Popular!, el projecte d’una Santa Coloma bona per viure-hi i, a més, bonica.

Home de mirada llarga i, alhora, atenta al que en diríem minúcies… No sé si els seus fills Xavier i Jordi han trobat la llibreteta en la que anava apuntant, carrer a carrer, la mena d’arbres que hi plantaríem, tenint  en compte el volum que farien al créixer i com eren les arrels, per evitar que entressin en les cases, els que plantéssim en carrers estrets. S’il·lusionava pensant que al costat de les obres importants de gran impacte urbanístic com la Rambla, la plaça de la Vila, la restauració de Can Mariner, coses petites com posar flors als carrers i pintar de color les cases, la ciutat es faria agradable i bonica.

Penso que la Santa Coloma actual, la ciutat bona per viure-hi, és la millor evocació de l’arquitecte amic.

Sigues el primer en comentar on "Xavier Valls"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*