El llibre

L’actual Biblioteca d’Alexandria construïda amb la participació internacional, en record de l’antiga famosa biblioteca fundada pel rei Ptolomeu.

He acabat la primera llarga meitat del llibre L’infinit dins d’un jonc, d’Irene Vallejo, els Reis que em va fer la Isabel Garro, perquè “prediques persistenht –em diu en la dedicatòria- el valor de la paraula escrita”. I no l’hauria pogut encertat millor, la tria. De fa molts anys, des que me’n vaig adonar, sento una profunda admiració per la paraula i aquest llibre en narra com els humans l’hem pogut fixar i salvar.

Durant molts anys, explica l’autora, la paraula es va salvar a través dels rapsodes, dels poetes itinerants que recorrien els pobles recitant de memòria uns poemes que contenien la història i les ensenyances heretades d’antic. Homer, que a la Ilíada i a l’Odissea reprodueix més d’una intervenció d’aedes grecs, parla de les paraules alades, que són com un buf que surt de la boca, vola uns instants i desapareix. Irene Vallejo en les primeres dues-centes pàgines narra el llarg procés que experimentà la paraula fins a ser apressada físicament, mitjançant signes gravats; primer en pedres, després en tauletes de fang, més tard en fulls fets a partir dels joncs de papir, superats a Pèrgam amb l’ús de pell d’animals, un mitjà més resistent que el papir.

El problema era com conservar els llibres, que a més de ser delicats, en fer-los un a un eren rars i difícils de trobar. La resposta va ser la creació de la biblioteca d’Alexandria, que Ptolomeu fundà quan esdevingué rei d’Alexandria, un cop que morí Alexandre Magne i l’imperi que havia creat es repartí entre els seus generals. D’origrn grec, Ptolomeu, rivalitzant amb Atenes, va decidir adquirir, fins i tot militarment, un exemplar de tots els llibres existents, fos en tauletes, o en rotlles de papir o en pergamí. Com a bon fill de la Grècia de Pèricles, i com a company de l’ambiciós Alexandre que se sentia “ciutadà de tota la Terra”, va voler apoderar-se de la saviesa, que es reclou en els llibres.

Llegir. Escriure… ¿Hi ha res més ric que els llibres?

Sigues el primer en comentar on "El llibre"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*