Santa Coloma Sasserra

M’ha fet molta il·lusió tornar a Santa Coloma Sasserra, una de les deu Santes Colomes catalanes que formà part del bonic projecte de l’agermanament de les poblacions del mateix nom, dels terriotris de les antigues comarques catalanes. Aquesta Santa Coloma va ser un veïnat dispers, del qual formaven part diversos masos; l’església ja era documentada el 939. El 1162 tenia 12 cases i 92 habitants, el 1935 eren 150 fins que amb el despoblament (1965), Santa Coloma i Marfà s’integraren amb Casellcir, i el nombre d’habitants quedà en 23.

La parròquia consrva vestigis de la seva estructura romànica però ha experimentat modificacions, fins adquiir la forma actual. Té adossat el cementiriet i, amb els arbres –el xiprer disputant l’alçada amb el campanar!– i la veïna i important casa Giol , presideix l’encatador pradet, sempre d’un verd brillant i acollidor, al mig del qual i ha la creu termenal. En una punta del prat hi ha la gran casa rectoral, una masia datada dels anys 1700. Mirant ‘esglesiola s’aixeca l’imponent un roure, catalogat, immens i rubust.

L’additiu Sasserra (la serra) se li assignà per distingir-la d’una altra Santa Coloma, propera, més gran, més important, que es trobava a baix, a la vall: l’antiga Santa Coloma d Vinyoli que canvià el nom pel de simplement Centelles, quan els senyors del castell de Centelles baixaren al poble i hi bastiren el seu palau.

És plaent conèixer paratges tan bonics i és bo abandonar-s’hi una estona; una forma d’oxigenar el cos i l’ànima, molt recomenable en temps de pandèmia.

NOTA: he rebut el missatge que copio de l’Allbert Fabà, fent.-me saber que ha escrit un llibre que, pel que explica ,ha de ser molt interessant. Per publicar-los demana la nostra cooperació. Us deixo que ell mateix us digui com:

T’envio un enllaç per fer promoció del meu llibre (“Dietari ebrenc d’un bipolar“) mitjançant un procés de micromecenatge vinculat a les editorials Cossetània, Angle editorial i Lectio Ediciones. Al final surt sense pròleg. Es tracta que 140 persones facin una precompra del llibre fins aconseguir l’objectiu en 40 dies (del 7 d’octubre al 14 de novembre). En obrir l’enllaç podreu llegir una breu sinopsi del llibre i una petita mostra del seu contingut.
http://quorumllibres.cat/project/diari-ebrenc-dun-bipolar
Si voleu participar-hi heu de clicar “Aportar” i anar seguint les diverses pantalles que us apareixeran. Encara que sembli que l’esteu pagant (electrònicament) tingueu en compte això:
“El mitjà de pagament és per targeta de crèdit. Però el càrrec no serà realitzat fins que finalitzi la ronda del projecte (40 dies) i aquest hagi obtingut el mínim del pressupost que necessita reunir. Aquest procés és una preautorització per cobrar l’import que hagis decidit només si es compleixen aquestes condicions. Podria definir-se com una compromís de pagament si el projecte té prous suports o “promeses de suports”.

1 Comment on "Santa Coloma Sasserra"

  1. No ho havia vist, que havies copiat el meu text. Mil gràcies, un cop més.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*