El geni de la llengua (2)

El Cinto tenia només 19 anys quan el van premiar en els solemnes Jocs Florals de Barcelona. Era fill de pares pagesos i ell mateix feia de pagès. S’havia llogat en una casa de pagès,   passava llargues hores de la jornada fent de pagès i n’estava orgullós, de ser-ne. Per això quan va pensar com es presentaria a la festa va triar la roba de mudar que es posaven els pagesos. El seu company i íntim amic Jaume Collell li va dir (en la biografia novel·lada que estic llegint):  “Veig que has vingut vestit de fangador”, i Verdaguer li contestà: ”És que en soc, de fangador. ¿Que potser en dubtes?” I li va recitar uns seus versos:

Poeta i fangador so, / i en tot faig feina tan neta,/ que fango com un poeta/ i escric com un fangador”.

Mossèn Cinto sempre va fer de la poesia una manera de viure la vida. Estudiava al seminari de Vic, on anava des de Can Tona caminant. A Vic s’aplegava una colla de nois lletraferits. Reunits en la font que Collell batejà com la Font del Desmai, van fundar l’Esbart de Vic. Verdaguer en el parlament que els dirigí afirmava que “Les muntanyes us diran que la nació catalana té les arrels tan fondes com elles les tenen en la terra,  que com elles, si la nació ha de morir un dia, no morirà sinó amb el món. Tot això us diran, i coses millors encara, a la primera pregunta que els fem des d’aquí, els munts i les cingleres de la nostra terra”.

Les poesies que li van premiar als Jocs Florals van ser un esclat de llum, una veu nova, regeneradora d’una llengua que es cultivava de forma pomposa i artificiosa, faltada de vigor. Els homes de lletres s’adonaren que havia nascut un geni. El savi mallorquí Marià Aguiló exclamà: “La poesia catalana està d’enhorabona. Aquest al·lot és un diamant en brut que caldrà polir. Té empenta i capacitat creativa i posseeix el do de sa llengua en estat pur”.

La comunió amb la terra li trasmetia l’enorme riquesa de la  mil·lenària llengua catalana.

Sigues el primer en comentar on "El geni de la llengua (2)"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*