Velles parròquies rurals

Parròquia d’Alins, de base romànic,posterioment refeta

En recórrer els pobles de la vall constato la important presència que le parròquies hi van tenir. Vas a fotografiar el poble i sembla que si no captes l’església, la imatge queda incompleta. La parròquia centrava la vida de la gent. El campanar n’és la imatge,i  era la campana la que marcava les hores i les festes. Hi havia el toc de l’àngelus cada migdia i les campanes els diumenges i festes de precepte convocaven la gent. Jo encara ho he viscut –al Vispal, on vaig passar la festa major a casa dels Saura—, i em meravellà contemplar com de les diferents vessants de les muntanyes que envolten el poble arribaven homes, dones i criatures que es congregaven a la porta del temple, tot esperant que comencés l’ofici. Un temps per fer la xerrada, per jugar a bitlles, per arreglar els negocis i, el jovent, per trobar xicota o parella.

 No ignoro els aspectes negatius de la presència omnímoda de l’Església, els abusos i, en certa mesura, la “tirania moral” que podia exercir el capellà. Però valoro molt més la presència “humana” del mossèn rural, que s’integrava al poble i vivia amb la humil gent de la contrada les alegries i les penes que comportava l’aïllament a muntanya. ¡Que bonica, la pel·lícula La hija e Ryan, amb la figura del bondadós rector del poble de protagonista!

Avui, al veure  les esglésies de la vall on porto uns dies, evoco amb melangia el servei que van prestar. M’entristeix veure-les tancades i que la gent em digui que de missa només en tenen un cop l‘any. El meu germà Manuel m’escriu que veient les fotos que penjo al WhatsApp li fa la impressió que en aquests pobles el temps s’ha aturat. En tot cas, dir-ho de l’Església sí que em sembla que és una realitat. Els pobles del Pallars –em deia ahir en Francesc Sala– es modernitzen; i  creu que aprofitaran els avenços tècnics per treballar a casa i no es veure’s  obligats a marxar.

Em pregunto: l’Església sabrà posar-se al dia?

 

Parròquies d’Alins, Alendo, Ainet de Besan, Burg, Ferrera, Norís i Tor

 

Sigues el primer en comentar on "Velles parròquies rurals"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*