Per un documental del Pla Popular

Dimarts ens vam trobar al Rosselló Porcel una colla ben diversa per parlar del Pla Popular, convocats per l’equip de persones que n’elabora un documental. La idea partí de l’Odei A.-Etxearte i fou acollida amb entusiasme per l’esposa i fills de l’arquitecte Xavier Valls. Es tractaria d’una versió cinematogràfica de l’excel·lent llibre De suburbi a ciutat, del qual l’Odei n’és l’autora. En la reunió, portada àgilment per l’arquitecta Itziar González i pel Xavier Valls, s’hi aplegaren persones que de prop o de lluny participàrem en l’elaboració del pla.

Aquestes sessions ens van bé, ajuden a refrescar-ne la memòria i a tenir una idea més cabal del què representà per la nostra ciutat. Ara: la pregunta que em faig és si sense el Pla Popular la ciutat hauria donat el tomb que ha donat. Jo diria que sí perquè les deficiències i mancances ja contenien en elles mateixes la resposta que calia donar. El que va ser propi del nostre pla alternatiu és que va néixer d’una amplíssima base social gràcies a la conjuminació d’unes circumstàncies que es donaren a Santa Coloma. Serien les següents:

1) La jovenesa de la ciutat, que passà de poble a ciutat com efecte de l’explosió demogràfica, amb l’arribada dels immigrants dels anys 60-70. 2) l’homogeneïtat de la població, formada per gent treballadora, majoritàriament nouvinguda. 3) La marginalitat geogràfica del petit municipi i la seva cohesió urbana, separada fins i tot visualment de Barcelona pel riu Besòs. 4) La creació de sis noves parròquies que reforçaren el caràcter identitari d’uns barris amorfs. 5) El paper d’aquestes parròquies que, aprofitant-se del tracte diferencial que atorgà el govern a l’Església, van fer de paraigua d’activitats de tipus social-prohibides-, com centres socials i associacions de veïns, que donaren peu a un ample moviment popular. I,  per completar el llistat, 6) La revista Grama i, òbviament, 7) el treball fonamental de l’arquitecte Xavier Valls.

Un programa urbanístic que, alhora que es creava, incidia en la identitat dels ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma.

 

2 Comments on "Per un documental del Pla Popular"

  1. Jaume, avui a Redes Cristianas surt aquest article: La Gran Muralla Verde siembra esperanza en el Sahel. I al constatar que us interessa aquest tema us envio la informació pel camí recte.

  2. Remei Martinez | 17 juny, 2018 at 15:50 | Respon

    Para mi ha sido muy emotivo el encuentro con las personas que en su día nos juntabamos para tratar todas las deficiencias que teniamos en los distintos barrios,el plan popular que trabajo el Xavie Vallas con tantas personas, que tiene que estar siempre presente,hoy todavía hay muchas cosas por hacer,sobretodo en vivienda etc.agradezco ala Odei y als Vallas por esta recuperación.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*