Ermita de Santa Quitèria

(Continuo amb els apunts que vaig fer en un seguit de sortides a llocs propers, per conèixer els paratges més pròxims. Avui penjo al bloc la breu nota dedicada a l’ermita de Santa Quitèria, de la que publico els dibuixos i el text que els acompanya, del 6 d’octubre de 1985).

A partir de Vilanova de la Roca la vall del Mogent [un dels braços que dóna origen al riu Besos]es fa més verda i bonica: camps ben conreats entre el riu i els turons ondulats , coberts de pins també molt verds. L’ermita de Santa Quitèria és al cim d’una petita elevació  boscosa d’alzines i pins.

L’escassa edificació del lloc remunta al 1700 i consta de l’església, el cementiri i una casa que potser va ser la vivenda de l’ermità o, tal vegada, d’una comunitat, perquè és molt gran. A l’entrada del temple, al basament de les columnes hi ha la inscripció VILA NOVA DE LA ROCA.

El campanar és quadrangular, d’antiga construcció romànica, amb quatre arcuacions planes. S’hi sobreafegí un cos que el fa més alt, amb dos finestrals gòtics a cada cara, i el remata una balustrada de totxos. Sobre la coberta de la nau s’alça un petit cimbori octogonal, amb la cúpula de ceràmica blanca amb dibuixos geomètrics de color blau.

Mirant  cap a migdia hi ha diversos turons, totalment coberts de pins. El de més a l’esquerra (el nord) forma part dels Cèllecs. Al peu dels turons hi ha una gran masia de pedra i totxana, que té la figura d’un casell, coneguda  com Can Castell. Davant del conjunt format per l’església i la casa de l’ermità s’obre la plaça Mossèn Pere Albors Fontanilles. Hi ha un restaurant que obre tots els dies,menys els dimarts.  El regenta la senyora Rosa Civit Costa. T. 845 90 82 [Repareu que aquesta nota és de l’any 1985].

Sigues el primer en comentar on "Ermita de Santa Quitèria"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*