Bossòst

Demà (pel lector avui, dimarts) és el darrer dia de la meva estada a Bossòst. Setze dies. El fet d’estar sol i de no moure’m del poble m’ha permès fruir d’una gran tranquil·litat. He fet el que m’ha semblat, tant en horaris com en programació. Ni els àpats m’han lligat! Un dia menjava a l’hotel, un altre passava amb un panet i un plàtan i més d’una nit he pres un cacaolat al bar, amb un croissant. He procurat sortir de passeig cada dia pels camins més o menys planers dels voltats i, inesperadament, m’han sortit excursions esplèndides gràcies a la relació amb el capellà i la pujada de l’Eugeni. He passejat pels carrers de Bossost i he acabat sentint-me com un veí.

El poble m’agrada. Es troba en un marc natural esplèndid, encerclat de muntanyes d’intensa verdor, alineat al marge esquerra del riu Garona i de la carretera, que l’obra cap a França. L’església amb el robust i elegant campanar sembla fixar les cases. De la plaça de l’església surt (o arriba) el carrer Major, que travessa la població, paral·lel amb la carretera, i canvia el nom dos cops: en direcció a Viella l’últim tram es diu carrer Pietat i en direcció a França, carrer Sant Roc. Moltes cases d’aquest eix tenen la factura tradicional, algunes gairebé sense canvis i bastantes, modernitzades i pintades amb clors vius i alegres. El poble antic s’enfila muntanya amunt mentre que a la carretera –la façana moderna del poble d’un quilòmetre–, és un passeig, on es troba el comerç principal. Em recorda França.

Després de tants dies em sento a Bossòst una mica com a casa. He fet coneixences, sobretot arran de relacionar-me amb el capellà. Ahir, per exemple, amb un fill del poble jubilat, vaig anar d’excursió a un altre indret preciós, dels voltants. Que em saludin pel carrer i que ens aturem per parlar és molt gratificant. Diré que fins i tot m’entristeix marxar i que penso tornar a Bossòst. Sempre he sentit curiositat per com seria viure al Pirineu. Un, de lluny, fantasieja. Ara em sembla endur-me’n una imatge més real i senzilla de la vida a muntanya. Més càlida i humana. En un marc paisatgístic–això sí– fantàstic.

Amb les dificultats que un innegable aïllament comporta. I amb l’enyor –em deia un dels coneguts– de quan el poble era petit i tothom es coneixia. Fill del poble, pensa que ara es fia el futur al turisme en lloc de potenciar els recursos del poble.

 

 

Sigues el primer en comentar on "Bossòst"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*