Aranesos

Manifestació celebrada avui (30-7-17) a favor de la llengua aranesa, dels pobles de la Vall d’Aran, que es concentra a Viella, amb la confluència de les columnes que vénen caminant del Baix Aran i de l’Alt Aran

En una estada de pocs dies és molt difícil fer-te una idea d’una cosa tan personal com són els sentiments de la gent. Però sí puc parlar de les sensacions que he captat cada cop que he vingut a la Vall d’Aran. Recordo una conversa que vaig tenir fa molts anys amb una restauradora de Salardú. Em confessà que se sentia més atreta per França que per Catalunya, i que quan els seus nens eren petits els va portar a una escola francesa. El mateix m’ha dit una botiguera de Bossòst. Avui un home jove m’ho ha corroborat: “Ha de pensar que els vells del poble van al metge a França perquè quan eren joves la comunicació amb Catalunya era pèssima i tot i el túnel, Barcelona i Lleida queden lluny, mentre que tenim a tocar ciutats com Saint Gaudens i Luchon, i Toulouse és només a 140 quilòmetres d’autopista”.

El  que em sembla –pel que m’han expressat bastants persones– que els aranesos senten l’aranès com la seva llengua, i un distintiu de la seva diferència. ¿El parlen, habitualment? Bastants persones m’han dit que sí però una senyora nascuda a Bossòst (i que s’ha manifestat independentista en secret) afirma que els nens i els joves, tot i la immersió lingüística a l’escola, al carrer sempre parlen en castellà. Ahir, a un grup de nenes d’uns catorze anys els vaig preguntar en quin idioma solien parlar i em van contestar que en espanyol, perquè els és “més còmode”.

La senyora de la que m’he referit m’ha explicat que no creu que aquí l’alcalde deixi posar les urnes. Em diu que és socialista i anticatalà. Tant ella com el seu marit tenen decidit empadronar-se en un altre poble perquè no volen que els seus vots es perdin. M’agradaria parlar del tema amb algú de la CUP o de Junts pel Sí. La diputada Boya és de Les, el poble a quatre quilòmetres de Bossòst…  Afegeixo que confio que quan Catalunya serà independent passarà com quan un obre la finestra, que el sol inunda l’habitació. Una Catalunya nova, lliure, il·lusionada, amb la mirada posada en l’Europa dels pobles, serà una nació atractiva i atraurà la gent que viu “despistada”.

La Catalunya dels països catalans.

Nois i noies del poble, dissabte al vespre, amb el bus que va a Viella i, a sota, adolescents al poble

 

 

Sigues el primer en comentar on "Aranesos"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*