11. ‘Santa Coloma de Sens. Llegenda àuria’

El llibre culmina el treball que l’autor porta dedicant a la màrtir que dóna nom a deu poblacions catalanes i a moltes altres d’Espanya, de Portugal i, sobretot, de França. A Catalunya, a més, hi ha una trentena de pobles que tenen la màrtir de Sens com a patrona de la parròquia.

El llibre té un format petit i no arriba al centenar de pàgines. Però ve a ser com la perla que corona els molts anys de treball i d’investigació que sobre la figura de Coloma ha dedicat Jaume P Sayrach: la formació de la seva llegendària vida i la difusió de la seva fama. La part central del llibre és precisament la passió que a l’alta edat mitjana es va redactar sobre la màrtir, que l’autor ha traduït del llatí i la complementa amb les dades biogràfiques amb què la tradició ha anat confegint la vida de la jove Coloma, màrtir de la ciutat francesa de Sens, i en fa una versió dramàtica o teatral, perquè la vida de Coloma pugui ser portada l’escena.

En la introducció Jaume P. Sayrach explana els dos objectiuis que l’han animat a publicar la Llegenda àuria: d’una banda, que Santa Coloma sigui coneguda i valorada per la ciutadania en general, en especial pels nombrosos colomencs i colomenques que la tenen per patrona, o formant part del nom de la seva població. I, en segon lloc, perquè, convertida la vida en una obra de teatre, la santa en certa manera surt del temple per conviure al carrer amb els ciutadans d’avui. La Llegenda, mantenint el seu aire antic, conserva la innocent ingenuïtat de la cèlebre Passió llatina i, alhora, en sortir del temple se secularitza i entra a formar part folklore popular, com en el seu dia van fer els autos sacramentals, com les Passions que es representen en moltes poblacions, entre les quals destaquen les cèlebres d’Olesa i Esparreguera.

El lector interessat en la figura de santa Coloma i l’epansió de la seva fama trobarà en l’obra Santa Coloma en els Comtats Catalans (el cinquè d’Edicions Fòrum-Grama), un exhaustiu treball que ajunta la seriositat de la investigació amb l’amenitat del reportatge periodístic, que fa que el llibre es pugui fer servir com la guia dels pobles colomencs de la nostra geografia.

L’autor esperaria que algun grup colomenc de teatre dugués la Llegenda als escenaris, convençut que arrelaria en la ciutat i que es convertiria en un dels elements més atractiu del nostre folklore.

Sigues el primer en comentar on "11. ‘Santa Coloma de Sens. Llegenda àuria’"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*