06. ‘Escrit a Santa Coloma’

El llibre recull les reflexions que sobre la ciutat fa Jaume P. Sayrach a manera de llarga conversa, en què es tracten els temes que preocupen als colomencs i colomenques políticament més conscienciats. Com ell mateix avança en la introducció, el llibre conté reflexions i comentaris no mancats d’un to crític perquè l’objectiu d’Escrit a Santa Coloma és contribuir a la creació de pensament i compromís sobre la ciutat.

No cal dir que els grans temes de la política ciutadana, com són la participació, la cultura, l’economia, la relació amb Barcelona o la identitat de la nostra població, hi són presents. Especialment crític es mostra amb la participació ciutadana i en l’ús que dels mitjans de comunicació fa l’Ajuntament. Però no deixa, alhora, d’assenyalar la feblesa del compromís dels ciutadans i de les entitats colomenques, vers la cosa pública.

El to del llibre és serè, obert i dialogant, d’acord amb l’objectiu que propugna, que no és altre que la creació de plataformes de trobada i debat, en benefici de la vida pública de Santa Coloma. Es podria conloure que la filosofia de fons del llibre és una mena d’humanisme cívic, cosa que subratlla el sorpressiu darrer capítol, que ve a ser com un esbós d’un manual del bon ciutadà.

En aquesta mateixa línia humanista, però pensant en el paper de les parròquies colomenques, el llibre dedica un capítol dedicat a l’Església local. Comparant-la amb el paper que va tenir els anys de la dictadura opina que avui s’ha reclòs en les tasques tradicionalment eclesiàstiques i li reclama una major presència, tant en l’acompanyament del compromís social dels cristians com en la divulgació de l’humanisme cristià.

Escrit a Santa Coloma interessarà no solament als ciutadans que viuen aquí, sinó a qualsevol persona preocupada per les qüestions polítiques, en el sentit més ampli de la paraula. I, igual que Cartes per pensar, pot ser, en mans dels escolars dels nostres instituts, un manual molt útil per a la seva iniciació sociopolítica.

Escrit a Santa Coloma
Jaume P. Sayrach
Edicions Fòrum-Grama, 2007
B. 14.684-2007

Sigues el primer en comentar on "06. ‘Escrit a Santa Coloma’"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*