05. ‘Santa Coloma als comtats catalans’

El llibre havia de dur el títol Santa Coloma a Catalunya, però per evitar possibles suspicàcies dels altres Estats on es troben algunes de les Santes Colomes ressenyades, s’optà per presentar-les en el marc dels antics comtats que van donar origen a la Catalunya Vella.

Les Santes Colomes “catalanes” són deu. Però si es compten els pobles que van néixer a l’ombra de parròquies dedicades a Santa Coloma, el nombre de les poblacions “colomenques” catalanes s’eleva a la quarantena.

 L’autor, al llarg d’una pila d’anys, les ha anat visitant. El que va començar sent una curiositat es va transformar n un treball exhaustiu, fins a recollir el material que avui omple el llibre. Com el mateix autor explica, ha estat un treball de documentació en molta bibliografia però, sobretot, un viatge a l’encontre de les Santes Colomes per la geografia catalana: al Principat, a Andorra i a la Catalunya del Nord.

El viatge en la història ha dut l’autor a esbrinar l’origen d’un nom que ha batejat tants pobles. Un viatge que l’ha acostat a la llegenda primigènia de la santa i a la geografia relacionada amb el seu martiri. Un viatge més enllà dels cofins catalans perquè la fama de la màrtir francesa es va difondre per l’Europa cristiana ja des de l’alta edat mitjana, i ha deixat moltes poblacions que porten el seu nom a Espanya, Portugal i, sobretot, a França.

El llibre, subvencionat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions catalanes i els ajuntaments colomencs, té 254 pàgines i és ple d’il·lustracions a tot color. Totes les poblacions “colomenques” hi apareixen amb la seva fitxa, i les deu Santes Colomes compten amb una descripció particularitzada i força més extensa.

El llibre ajuda a conèixer qui va ser santa Coloma i l’empremta que va deixar en molts pobles antics. I pot usar-se com a guia “turística” per visitar pobles i ciutats sovint molt bonics, enclavats en paratges de gran bellesa.

Santa Coloma als comtats catalans
Jaume P. Sayrach
Pròleg de Pasqual Maragall, president de la Generalitat de Catalunya
Edicions Fòrum-Grama, 2006
B. 17.648-2006

Sigues el primer en comentar on "05. ‘Santa Coloma als comtats catalans’"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*