“Exsules filii mundi”

 

Ahir vaig anar al concert Exsules filii mundi dels cors de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i  de la Universitat Autònoma, acompanyats per l’orquestra també de la UAB. Un dels directors era el Poire Vallvé (marit de la meva neboda Eulàlia), de qui s’estrenà la composició Haikús em temps de guerra, una col·lecció de versos de Martí Pol, que ell ha musicat. Confesso que el concert m’atrapà. Sobretot la peça del Poire i la del jove músic turc Ahmett Süleyman, els quals amb unes músiques vibrants i contundents, denuncien les injustícies del món, alhora que fan una angoixosa crida a la solidaritat.

Vaig trobar molt adient el títol del concert, Exsules filii mundi,  adptació d’una frase del preciós cant a la Verge Maria, Salve Regina, mater misericordiae. El cant és una pregària que al seminari resàvem cada dia. En un moment del cant la lletra fa, dirigint-se a la mare de Jesús : “A vos clamem els desterrats fills d’Eva / a vos sospirem, gement i plorant / en aquesta vall de llàgrimes”. ¡Amb quina raó, amb quanta urgència, amb quin desesper ens cal, avui, clamar al Cel que ens escolti, i que miri “aquests fills d’Eva” –és dir, “els exiliats fills del món- perquè cessi el patiment que ens atenalla!

Fa uns dies vaig portar a la meva glosa la veu del gran Steiner que es dolia, mig desesperançat, perquè li semblava que en la mena de tridu pasqual que viu el món, el dissabte que segueix al dolorós divendres de la mort de Jesús s’allarga massa, i la humanitat quasi  ha perdut l’esperança de que vinguí el diumenge de glòria. En el programa de mà del concert hi ha escrit que “amb aquesta música pretenem transcendir tota creença religiosa o mística. EI nostre gest humil és cantar per allò que ens uneix a tots: la humanitat”. Per desgràcia bé prou que el divendres i el dissabte ens uneixen.

¿Com fer present al món la germana petita de la fe i de l’amor, que és l’esperança?

Interessant entrevista que TV3 va fer al músic turc Ahmett Süleyman, que ahir va prendre part en el concert, amb el seu company Poire Vallvé (que també surt al videu).

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/passio-turca-i-georgiana-i-bianca-un-equip/video/5664259/

Sigues el primer en comentar on "“Exsules filii mundi”"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*