“Independentista? Per força”

Un amic meu va penjar dies enrere un comentari en un dels meus escrits sobre la independència; em deia que li estrenyava que jo hagués canviat “tant”, des que em va conèixer ja fe molts anys. No sé a què es referia perquè no ho concretava. Això m’ha dut a preguntar-me des de quan sóc independentista, i em sembla poder dir que devia començar a sentir-me’n als 9 anys i que ho vaig saber argumentar cap als 12 o 13, quan era a col·legi, gràcies a l’excel·lent professor de literatura, de qui he parlat moltes vegades. Recordo el dia que ens va sorprendre a classe en exclamar-se que estava tip d’haver de justificar la seva catalanitat, i que hi havia dies que fins s’havia lamentat de no haver nascut a Castella, per viure tranquil.

Les Constitucions Catalanes van ser promulgades per les Corts de Barcelona l’any 1283 i es van mantenir (amb successives edicions), fins que Felip V les va abolir de forma il·legal (sense observar les normes que fixaven les Constitucions), després de la derrota militar de 1741 i per dret de conquesta

Reflexionant-hi, m’adono que en mi –i en moltes persones com jo– l’independentisme és una cosa que ens ha vingut de fora. Com una malaltia. Miro enrere i percebo que quan era infant mai no vaig sentir que el pare i els avis en parlessin. En canvi tinc molt present que parlaven de la guerra, i que els rojos ens van prendre la casa, la torre de Sant Feliu de Llobregat, els cotxes… Fins i tot que ens van cremar les imatges religioses! Però la llengua catalana o la senyera, no: mai no ens van dir res per ser catalans! Va ser als 9 anys quan vaig començar a adonar-me que havíem perdut la guerra en veure un soldats de la tropa nacional que entrava per la Diagonal pujaven al pricipal de casa (fins aleshores incautada pel ministeri de sanitat), i amb ràbia esripaven la senyera que onejava al balcó.  I, pocs dies després, venien en cerca del pare (que ja havia mort) i van cremar els exemplars del seu llibre sobre la República Ibèrica.

L’Exèrcit espanyol celebrant la Victòria a Barcelona. Passats uns anys al balcó de casa ja hi vam poder posar la senyera. Però l’asfíxia de Catalunya era aplastant

Catalunya, un cop més, havia perdut la guerra. Ens tocà fer tot el batxillerat en castellà. A la Universitat et tocava veure els rètols que et comminaven a parlar “la lengua del Imperio”. Vam viure amb la certesa que volien esborrar la cultura catalana i en trobades clandestines vam anar descobrint que això venia de lluny, i que l’abolició de la nació catalana es consumà ja l’any 1714, després de la derrota de l’11 de setembre. Com el bon professor de Literatura, a mi tampoc m’agrada haver de lluitar per ser independent. El qui és el que és, sense cap destorb, no lluita per ser. Simplement és. Tant debò ben aviat superem l’independentisme i puguem anar pel món sentint-nos universals… i catalans.

Que sàpiga Sepharad [Espanya] que no podrem mai ser / si no som lliures. / I cridi la veu de tot el poble: “Amén”. [Salvador Espriu, La pell de brau, XXXVIII

2 Comments on "“Independentista? Per força”"

  1. Monica Sansalvador | 4 maig, 2017 at 21:01 | Respon

    Realitat pura, que bé escrius!!!!! petonets

    • Gràcies, Mònica. Em fa il·lusió sentir-te a prop, encara que sigui a través d’un mitjà tan eterii com les ones que fa servir Internet. També els sentiments són intangibles, i l’amistat. Una salutacio molt afectuosa! M’agradarà saber com et van les coses. Podries enviar-me un correu per gmail. Una abraçada molt afectuosa!

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*