“Un largo sábado”

The Academic Dr. George Steiner at his home in Cambridge, England. 6th May 2013

El llibre de George Steiner es llegeix amb facilitat i s’acabaria aviat perquè no arriba a les 140 pàgines i no és gens totxo, tot i que Steiner és un dels més importants pensadors actuals. A més, el llibre és una entrevista en la que la periodista, Laura Adler, és àgik i molt incisiva, i a cada pregunta posa en qüestió el pensament de Steiner. Com a bona periodista no pregunta per conèixer el mestre sinó que, tenint-ne prèviament un coneixement exhaustiu, va més enllà, el qüestiona i el força a definir-se quan li sembla que Steiner s’escapa.

Gorge Steiner va néixer a París l’any 1929. Fll d’una família jueva ben posicionada va criar-se en un ambient molt culte i tota la vida s’ha mogut en crecles molt doctes. És curiosa l’afirmació que fa de la identitat jueva. Els jueus –em sembla interpretar que diu- no tenen pàtria. No tenen un pàtria territorial (tot i que ara compten amb Israel); per això poden anar per tot el món com per casa seva perquè la seva pàtria  és la cultura. Suposo que en el fons –de la consciència i del subconscient– se senten ser el poble escollit de Déu (siguin creients  o ateus), hereus d’una missió peculiar, potser per això mateix sempre perseguits.

Com a europeu valora enormement la cultura d’Europa, l’extraordinària riquesa que es manifesta per les nombroses nacionalitats que la formen, amb tradicions culturals i llengües tan diferents. I es lamenta per la pèrdua de les humanitats i la substitució progressiva de la diversitat que dimana del pobles per l’uniformisme cultural, imposat gràcies als mitjans de comunicació actuals i a la influència dels Estats Units d’Amèrica. Per Steiner Europa s’ha envellit i en certa manera és presonera del seu passat, al revés dels Estats Units que viuen oberts al futur.

Al llarg del llibre Steiner toca molts temes, sempre a partir de la seva experiència autobiogràfica. A determinats moments fins t’abruma en sentir-te tan poca cosa al seu costat, i escoltar-lo parlar de les personalitats amb les que s’ha relacionat i de les universitats de tants llocs de les que ha estat professor. Perceps el seu amor per les llengües –domina no sé quants idiomes– i diu que cada matí el primer que fa quan comença el dia és traduir unes quantes pàgines escrites en quatre idiomes difrents, dels autors que estima, per evitat l’envelliment de la ment… He començat la glosa dient que el llibre és amè. I afegeixo que et fa pensar. Per això recomano agafar-lo amb un llapis a la mà i un retolador per subratllar els pensaments que ens sorprenen i escriure als marges el que ens suggereixin.

Per animar-vos a llegir el llibre en copio algunes frases.

The Academic Dr. George Steiner at his home in Cambridge, England. 6th May 2013

“Uno puede sentirse en casa en todas partes. Dadme una mesa de trabajo y ya tengo una patria”.“Vivir en varias lenguas, vivir en el mayor número de culturas posible, i odiar el chauvinismo, el nacionalismo que se manifiesta en Israel”.

Antígona es uno de los textos más hermosos del mundo y cuyas variantes me han permitido mostrar cómo un mito vive y revive y adopta otras formas”. “La muerte de una lengua supone la muerte de un universo de posibilidades”

“El discurso femenino debe tener raíces muy profundas en la experiencia que la mujer vive con su hijo –que el hombre nunca puede compartir del todo– y con el sexo”. “¿Por qué la mujer no crea más? [en art, en literatura]. Mi hipótesis, seguramente una gran tontería, es que si uno puede crear la vida, si uno puede tener un hijo, es muy probable que la creación estética, moral o filosófica tenga menos peso”.

“Para un gran número de seres humanos hace falta mucho valor para despertarse cada mañana. Hay momentos en los que dudo si debo encender la radio para oír las noticias, porque con mucha frecuencia me resultan totalment insoportables física, moral y mentalmente. Pero hay que seguir; somos los invitados por la vida para seguir luchando, para intentar que las cosas mejoren un poco”.

Sigues el primer en comentar on "“Un largo sábado”"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*