Novembre, 10 dijous

(dia a dia A_Maquetaci363n 1)

Passeig Lluís Hernández

10-can-zam-1

D’aquí a uns dies (el 26 de noevembre) s’inaugurarà el monument amb el bust de  Lluís Hernández, en record i homenatge al qui fou el primer alcalde de la democràcia. A aquestes altures no cal que recordi quant merescut és que se’l recordi. Amb l’edició per edicions Fórum-Grama d’un quadern dedicat a la seva memòria només quedarà pendent de les peticions que van fer a ‘Ajuntament els Amics i Amigues de Lluís Hernández és que un carrer dugui el seu nom, amb la proposta que sigui l’actual carrer de Víctor Hugo.

10-can-zam-2A favor d’aquest lloc hi juga que la nova nominació afectaria a ben pocs veïns, atès que és una via que discorre per una zona escassament edificada, al trobar-se en els terrenys del parc de Can Zam. Avui, i més encara quan el parc s’acabi, aquesta via serà l’eix principal del parc, una cosa semblant al que és el passeig dels Til·lers, respecte del parc de la Ciutadella. Recordo que anys enrere vaig proposar que el que avui és el carrer Víctor Hugo es convertir-se en el passeig central i principal del parc, i que es dediqués a recordar la història de la ciutat. Al parc de la Ciutadella pels parterres i placetes s’hi han anat col·locant monuments en honor de personatges il·lustres de la ciutat. Aquesta funció penso que a Santa Coloma la podria fer la via principal del parc i això, unit al nom de l’alcalde amb qui comença la Santa Coloma moderna, resultaria molt adient i molt pedagògic.

11-ciutadella-1

Es tractaria de donar al passeig el nom de Lluís Hernández i tot al llarg de la via col·locar plafons ceràmics i algun monument que expliquessin o bé els fets mes importants de la història de Santa Coloma, o els passos que ha viscut l’antic poble, que l’han convertit en la ciutat d’avui. Amb aquesta nominació observaríem un dels principals criteris que la comissió del patrimoni i nomenclàtor que es fundà quan jo era regidor de planificació de l’Ajuntament es complís: que era que els noms que es posen als carrers de la ciutat responguessin en primer lloc als que la geografia o la vida del poble havia consagrat i, en cas de triar persones, a part dels personatges principals de Catalunya (Verdaaguer, Ramon Llull, Abat Oliva…), que es triessin persones lligades amb la vida de Santa Coloma. De mica en mica (i mirant d’evitar els trastorns que el canvi de nom provoquen als veïns), es corregirien les nominacions que ajuntaments del passat van posar en determinades ocasions de manera sistemàtica –per sortir del pas–, a partir de llistes de ciutats (per exemple les italianes Nàpols, Roma, Milà…), o de músics (Wagner, Liszt, Beethoven…), o d’escriptors (Rabelais, Víctor Hugo, Eiximenis, Cervantes…), sense que tinguessin cap relació amb la nostra ciutat.10-ciutadella-2

Són idees que ofereixo a la comissió pertinent perquè tingui una proposta més, per quan hagin de triar el lloc que es pensa dedicar a Lluís Hernández.

 

(dia a dia B vermell_Maquetaci363n 1)

2 Comments on "Novembre, 10 dijous"

  1. Els records s’obliden però si es guarden, no moren. A nosaltres ens toca salvaguardar-los. Aquest és l’objectiu tant de l’escultura com el de posar el nom de Lluís Hernández a un espai digne de la ciutat, perquè ara i en les generacions futures se sàpiga qui va ser en Lluís Hernández.

    • Tamé els alcaldes Llorenç Serra i Celestí Boada

      Ferran, estic d’acord amb tu. I també amb l’Albert Varela, que m’envia un WhatsApp, que copio a sota, perquè complementa la proposta de dedicar el passeig central del parc de Can Zam a la memòria de la història de la Santa Coloma moderna. Al monument de Lluís Hernández i en el passeig que portaria el seu nom, es podria afegir la memòria dels alcaldes que anomena l’Albert [als quals afegiria Manuel Berruezo], enmig de les descripcions en ceràmica que suggereixo. L’escrit del Varela és aquest:

      “Jaume en el que escrius avui sobre Lluís Hernández, l’homenatge del dia 26, fas referència a un carrer amb el seu nom a l’estil del parc de la Ciutadella. Estaria bé acompanyar-lo dels dos alcaldes significats de Santa Coloma, Llorenç Serra i Celestí Boada”.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*