Novembre, 5 dissabte

sanefa.qxd

“Oblidar les paraules”

5-marina1

L’Antoni Basses va fer dies enrere una entrevista a Marina Garcés, a l’Ara, arran de la publicació del seu llibre Fora de classe, que ell no dubtava a recomanar. Pel que en deia em va semblar que m’agradaria i el vaig adquirir. Només obrir-lo em captivà el títol del primer article: “Oblidar les paraules”. Vaig intuir que expressava el que intento dir quan parlo de la necessitat d’apartar els catecismes.

5-llac-areste

Joves de la parròquia del Fondo pujant al llac Areste (Vall Farrera), des del pla de Boet, on acamparen una setmana, l’estiu de 1976

¿Com podrem parlar (reflexionar, dialogar o cercar un punt de vista nou) si es parteix del convenciment que un ja està en la veritat? Filosofar vol dir sortir dels dogmes. Vol dir “sortir de classe” i oblidar els catecismes per intentar descobrir noves veritats, en ple món. De fet la veritat total és inassolible i, igual que per pujar a un cim alterós són molts els senderols que hi menen, per trobar la veritat no n’hi ha una de sola, de via. Depèn d’on ets, de com et trobes, amb qui camines… Mil camins diferents, tots rics i amb visions i experiències noves.  A classe els mestres tradicionals dicten la lliçó i tu aprens. Surts “a fora” (a la vida) amb el catecisme sota el braç, que et servirà de ben poc si no en saps prescindir. Marina cita un aforisme del Zhuang Zi, un llibre de la cultura xinesa del segle IV aC, que diu: “Busco un home que hagi oblidat les paraules per poder parlar amb ell”.

¿No us heu trobat massa vegades que  començant una conversa més que dialogar acabeu discutint? Com en un partit de futbol: els jugadors no cerquen un objectiu comú sinó guanyar derrotant l’altre. Això passa en política més que enlloc. ¿Heu sentit mai que en una tertúlia o en un cara a cara algú pregunti a l’altre “Què vols dir”? O que calli una estona i digui (com vaig veure que feien els assistents a un congrés al que vaig assistir, a Perpinyà) “Il faut réflechir”, partint de la consciència que potser en allò que l’altre ha dit hi ha alguna pista valuosa?

Les consignes i els dogmes serveixen per fer proselitisme, però –com escriu Marina Garcés– “ens acaben atrapant”. I “saturats de clixés deixem de parlar”.

(Proyecto blau-final_Maquetaci363n 1)

1 Comment on "Novembre, 5 dissabte"

  1. Josué Aguedo | 9 novembre, 2016 at 14:36 | Respon

    “Com podrem parlar (reflexionar, dialogar o cercar un punt de vista nou) si es parteix del convenciment que un ja està en la veritat?”… Quina gran certesa, Jaume!

    Una abraçada,

    Josué

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*