Setembre, 18 diumenge

sanefa.qxd

“L’esdeveniment Jesús”

cristCrist, de Rembrandt

Ja fa uns mesos que vaig llegir l’estudi del reconegut biblista Joseph A. Fitzmyer sobre els Fets dels Apòstols. Fitzmyer és un jesuïta de més de 90 anys, que ha dedicat tota la vida a l’estudi de la Bíblia, en especial de sant Pau i de l’evangelista Lluc. Acabada la lectura dels dos llibres sobre els Fets, porto ja unes setmanes llegint el primer volum dels quatre que dedica a l’Evangeli de sant Lluc. Els Fets i l’Evangeli originàriament formaven una sola obra, de dues parts: una primera en la qual s’acosta a la figura i a l’obra de Jesús, i una segona, en la que narra l’expansió de l’evangeli per “tot el món“, mitjançant la predicació dels dotze apòstols i dels deixebles.

En la llarga introducció que Fitzmyer dedica a l’Evangeli m’ha cridat l’atenció l’expressió “L’esdeveniment Jesús”, una frase encunyada per remarcar la incidència que Jesús ha tingut en la història de la humanitat. Penso que el “fet Jesús” no solament ha establert el nostre calendari, dividint en dues grans èpoques, la d’abans del naixement de Crist i la que ve des d’aleshores, que ja compta amb 2.016 anys. Això del calendari podem dir que té una rellevància poc “important”, sobre tot si ho comparem amb la impregnació que el cristianisme ha tingut en la nostra vida i cultura.

el-regne

Tornant a la incidència de l’esdeveniment Crist, em pregunto com s’explica que un personatge tan decisiu en la història de la humanitat desperti en el públic en general poc interès. Sens dubte es pot culpar l’Església de no saber presentar al món d’avui el rostre atraient de Jesús. Però una persona que pensa i que es té per intel·lectualment lliure i autònoma, és prou gran per esbrinar per ella mateixa qui va ser Jesús i quin és el sei missatge,  més enllà de sostenir respostes captades, amb les que se sol despatxar el tema, o acceptant acríticament el que apareix en determindes novel·les aparentment “històriques”, com les exitoses El regne El testament de Maria dels celebrats autors moderns Emmanuel Carrère i Colm Tóibin.

tolbin

No m’esstranya que seriosos intel·lectuals es queixin de l’oblit de l’humanisme clàssic rere el culte a la tècnica i a la ciència. En aquesta línia ¿no és encara més greu la ignorància que es té de l’esdeveniment Jesús, quan no ens costaria gaire reconèixer que pertanyem a la cultura cristiana?

(Proyecto blau-final_Maquetaci363n 1)

3 Comments on "Setembre, 18 diumenge"

  1. Es molt interesant el que comentes, crec que la esglesia es tindria que esforçar per explicar qui era Jesus de Natzaret. Se que Jesus es una persona molt interesant i de fet m’agradaria saber mes d’ell. Aprofundir en els fets dels apostols i del nou testament. El meu nivell de coneixemets no es tan elevant com per lleguir Fitzmyer, reconec que emb cansaria a la cinquena pagina. Pero si estaria disposada a coneixe Jesus d’una manera didactica i que destaques els fets mes importants de la seva vida. Un llibre que podriem afegir seria EL CÓDIGO DA VINCI, DAN BROWN. De quina manera podria l’esglesia donar a coneixe l’esdeveniment de Jesus???? es una pregunta molt llarga. Pero espero que els senyor bisbes se la fasin i tambe alguns teolegs.

    • Cristina, em sembla que si vols conèixer Jesús de Natzaret t’equivocaràs molt, si acudeixes a la novel·la de Dan Brown, “El código de Vinci”, en la qual l’autor crea una història amorosa per tal d’enganxar el lector, aprofitant-se de l’escàndol que amb aquesta aventura truculent i presentada com una descoberta sensacional, es converteix en un best seller. Ahir vaig ser a la llibreria Claret (del carrer Llúria, tocant a la plaça Urquinaona) i vaig estar mirant diverses vides de Jesús, modernes i serioses. T’aconselleria que hi anessis i els repassessis. Els encarregats de la llibreria et poden assessorar, encara que el millor és que tu mateixa fullegis els exemplars i triïs el que t’agradia més. Hi ha llibres d’autors reconeguts, com Pagola o PuigTerrac… La teva amiga Fina-Núria pot ajudar a triar-ne un. M’agradarà saber quin acabes agafant…

      • El best seller de Dam Brown considero que no t’ensenya res de Jesus. La llibreria claret encara no hi he anat. Es un puesto que m’agradaria anar-hi per trobar llibres interesants sobre Jesus, Liturgia o Teologia.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*