Maig, 30 dilluns / Monument de Tortosa

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

Votació popular

30

El monument de Tortosa el trobo molt lleig, però la retirada que es reclama no es basa en l’aspecte artístic sinó en raonaments de caire polític i social. De fet, és obvi que el monument se’l qualifiqui de franquista. He sentit persones que diuen que l‘artista el projectà pensant en els caiguts dels dos costats. Però Franco se’l va fer seu, i amb la solemne inauguració que va protagonitzar ho va deixar ben clar.

Temps enrere la discussió de si mantenir-lo o retirar-lo ja va aparèixer. Recordo que vaig escriure que no el retiraria, per dues raons: una, per respecte a la història. Franco ha governat Espanya durant quaranta anys. Un govern execrable. Però facta sunt facta  i recordar-ho no és dolent, sinó tot el contrari. Si els fets s’expliquen bé, exerceixen una funció pedagògica. Moltes vegades he posat l’exemple del carrer 27 de gener, el nom franquista que substituí el genuí del Pedró (novament vigent). Quan es decidí treure totes les plaques franquistes la meva proposta pel carrer 27 de gener va ser mantenir-ne una, afegint-ne al costat una altra on s’expliqués què va passar en aquella infausta data. Avui molts nois i noies passen pel carrer Pedró, camí del Xòcala. Creieu que saben res del 27 de gener?

Però és més; la mena d’iconoclàstia ideològica que tan sovint sol acompanyar al dogmatisme no m’agrada. En la història sol aparèixer. Entren uns i treuen els noms dels sants que tenen molts pobles, perquè condemnen l’Església; sant Feliu es converteix en Roses del Llobregat… Entren uns altres i hi posen els noms dels seus herois. Després d’una dictadura o d’un govern populista, la propaganda ho envaeixi tot. Indiscutiblement, arribada la democràcia s’ha de fer net. Però amb seny. Si un dictador va inaugurar un estadi olímpic o un pantà, fa cap mal que se’n conservi la memòria? En d’altres casos, com els monuments als caiguts –presents arreu del món– més que destruir-los ¿no és millor reconvertir-los en un record en contra de la guerra? En això de fer desaparèixer tot vestigi del govern “enemic del poble” hi ha molt de teatralitat política, de la que la gent del carrer en sol estar molt lluny.

El resultat de la consulta feta a Tortosa potser ens hauria de fer pensar que les decisions no es poden prendre “només” per ideologisme.

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Maig, 30 dilluns / Monument de Tortosa"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*