Maig, 10 dilluns / Santa Coloma a la Virreina

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

“Grama” a la Virreina

10

M’ho van dir l’Eugeni i la Isabel, a l’exposició de fotografia que hi ha a la Virreina (Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004) moltes de les fotografies que s’hi exposen són de Grama, del fons que quan la revista va plegar vam lliurar al Museu Torre Balldovina. La mateixa foto que ocupa la cartolina de la tarja que anuncia aquesta exposició és de Joan Guerrero, agafada des de la part alta de la ciutat, amb Santa Coloma ocupant quasi tot l’espai; la Santa Coloma de quan del parc Europa i del segon cinturó ni se’n parlava.

Qui estigui interessat en la Barcelona d’abans del boom de la construcció, i per les ciutats “metropolitanes”, que vagi a veure-la. Em vaig adonar que molts dels visitants, persones que en aquells anys eren joves nouvinguts, quan descobrien en una foto el lloc on havien viscut ho mostraven amb emoció al seu fill, a la filla o a la seva parella. “Com ha canviat, tot això!”, era l’exclamació que més vaig escoltar.

A mi el que m’impactà més –com als Madueño i a l’Alfons i a la Paqui– va ser el llarg documental de Llorenç Soler patrocinat pel franquisme per mostrar el molt que el Caudillo es preocupava pels immigrants, els quals, de resultes de la gran onada que vingué a Catalunya, hagueren de viure en unes aglomeracions infrahumanes. Potser mai he vist junts tants blocs de pisos, que Franco aixecà per tot Catalunya. Una propaganda que avui no enlluerna a ningú i, en canvi, el documental t’impressiona perquè retrata amb molta fidelitat i respecte la vida dels nouvinguts. Al sortir vam comentar que sembla impossible que un món tan sòrdid hagués pogut ser també el nostre. Jo no em vaig poder estar de dir un cop més que “l’aventura” dels milers i milers d’immigrants que van venir cercant un demà millor, van viure l’epopeia més gran de la Catalunya moderna. Amb la seva lluita van assolir el futur que somiaven, no sense enormes sacrificis.

Al mateix temps, amb la seva victòria van fer possible la Catalunya d’avui.

Proyecto1_Maquetación 1.qxdSota aquestes ratlles penjo el vídeo que m’ha enviat l’Eugeni Madueño d’una xerrada que tingué lloc en el marc de l’exposició. L’Eugeni hi intervé, amb una explicació molt ntenedora del que significà la revista Grama, avui convertida en monument valuosíssim de la memòria històrica.

[vimeo 165535735 w=640 h=360]
(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Maig, 10 dilluns / Santa Coloma a la Virreina"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*