Abril, 30 dissabte / Fonts de la memòria històrica

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

Recuperació del passat recent

30 barri i la ciutat

Es parla molt de memòria històrica. A Santa Coloma l’Ajuntament ha creat una comissió perquè en tingui cura, de la qual l’alcaldessa em va convidar a formar-ne part. Li vaig escriure un correu agraint-li la confiança que em feia. Però la meva resposta va ser que estic massa ocupat, per comprometre’m a assistir a més reunions… És cert, com vais comentar amb la Núria Parlon, que Fòrum-Grama treballa prou per la memòria històrica. I continuarem en la mateixa línia. De fet, les activitats (trobades, debats, escrits i llibres), per elles mateixes són “matèria prima” de la memòria, susceptibles de ser recordades. Si no hi hagués vida (sense fets) no hi podria haver memòria.

30 ber 2Afegia, en la meva carta, que no obstant no formar part de la comissió pot comptar amb mi i amb el Fòrum. Penso que podem ser útils pel coneixement que tenim d’unes fonts plenes de testimonis vius, que faciliten que la memòria es recuperi. Un exemple d’una important aportació a aquesta memòria que ja hem fet ha estat la publicació del nostre llibre El Pla Popular. De suburbi a ciutat. Hem estat més de trenta anys bregant per treure’l! Amb una Comissió de la Memòria Històrica funcionant, ¿haurien fet falta “tants” anys i tants esforços? Quan jo era a l’Heura vam endegar la col·lecció dels Quaderns de Santa Coloma, gràcies als quals disposem d’unes biografies (elementals!) de l’alcalde Llorenç Serra, de l’escriptor Josep Sol, del torero colomenc Jiiaquim Bernardó (“el millor torero català·”; en la foto amb la seva dona María Albaicín, bailaora gitana, filla de pare torero). Per què es deixà que la col·lecció s’inerrompés?

Més que demanar-me que prengui part en unes reunions que molt probablement dedicaran moltes hores a l’organització d’actes de difusió de la memòria, els persuadiria que ajudin les persones i entitats que “ja” treballen per la memòria històrica. Referint-me al Fòrum, els diré que hem iniciat els passos per publicar els magnífics reportatges que sobre la Santa Coloma d’anys enrere va publicar Fòrum-Grama, amb textos boníssims de l’Albert Noguera, que el Casal del Mestre i força professors ens han estat demanant amb insistència que els publiquem en un llibre. La Comissió de la Memòria Històrica ¿no podria ajudar-nos-hi? Comptant amb el suport de l’Ajuntament, potser alguna Caixa en subvencionaria la producció i la difusió, com també la dels quaderns que preparem i que, d’arribar als escolars, asseguraríem la difusió de la memòria de la nostra història.

Una riquíssima documentació avui dorm, com els fòssils, oblidada i muda, esperant que algú en llegeixi els continguts, reveladors del nostre passat recent.

……………..

NOTA: a tall d’exemple de salvaguarda i recuperació de la memòria històrica dels anys 60 (arran de la mort de Joan Mata), copiaré l’interessant escrit d’Enric Mur, que va ser president de l’Associació de Veïns del Fondo  Alt.

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

 

Sigues el primer en comentar on "Abril, 30 dissabte / Fonts de la memòria històrica"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*