Febrer, 26 divendres / Declaració de Can Zam

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

Ultimàtum

26 tots pitarqueRepresentants de les entitats que han signat la declaració sobre el Parc de Can Zam. A la mesa Odei Antxustegi Etxearte, Antonio Sancho i Albert Fabà.

Ahir vaig viure unes sensacions molt agradables barrejades, però, amb un sentiment d’indignació i rebel·lió. M’alegrava veure plena la sala d’actes del Museu de la Torre Balldovina. Persones grans i molts joves, congregades per un mateix tema: el parc de Can Zam. Vaig pensar que si jo fos alcalde no hauria desaprofitat aquella ocasió d’escoltar aquelles persones, tocades per la rara i valuosa virtut de treballar per la ciutat. Total, la democràcia ¿no té com a tret fonamental el protagonisme del poble? Perquè n’estic convençut em rebel·lava que l’Ajuntament no hi fos present i que, no solament això, sinó que intenti tapar la veu del poble amb la propaganda que fa, apoderant-se del lema de la reivindicació, al qual afegeix “i viu”, mentre proclama amb lletres cridaneres que el parc “guanya espais d’ús públic”.

(Proyecto1_Maquetaci363n 1)Que l’Ajuntament tingui una altra idea sobre què ha de ser Can Zam, és legítim. Però no que la vagi realitzant subreptíciament, sense debatre-ho almenys amb les entitats i persones de la ciutat que tenen idees diferents, i que porten anys preocupant-se’n. ¿És que es pot menystenir la veu de les nombroses entitats que ahir van signar la declaració de Can Zam, que acaba exigint un parc “que sigui marca i factor diferencial de la nostra ciutat?” Pep Palacio va recordar que totes les ciutats que s’estimen tenen els seu parc, que és l’orgull dels ciutadans. Uns parcs que perquè són grans i frondosos i atractius, i dins de la ciutat, la gent se’ls fa seus.

26 Berlin 10

Albert Fabà al·ludint a l’antigor de la reivindicació (molts de presents ni havien nascut quan ja es reclamava el parc) adduí, no sense un punt d’ironia, que algun valor ha de tenir la reclamació del gran parc urbà, verd, frondós i atractiu quan tanta gent, i tant persistentment, l’han estat reivindicant.

26 jp pitarqueJo vaig parlar. Vaig queixar-me de la desconsideració que és el silenci amb què l’Ajuntament respon, mentre s’ompla la boca de la política participativa, que xifra en la recollida pel carrer de les propostes que aïlladament fan els veïns. Però de la demanda mil cops repetida de fer un debat sobre el model de ciutat, mai n’ha dit res, quan és tenint present tota la ciutat que temes de l’envergadura del parc de Can Zam s’haurien de tractar, i no com una reserva de terreny per resoldre altres demandes, també importants, que van en contra el parc, ni  pensant en un profit econòmic. Per això demanem un debat seriós i obert per tal que, abans d’acabar l’actual mandat, el pojecte definitiu del parc estigui absolutament definit.

26 Berlin 9Les fotos de l’acte són de Josep Pitarque. Les altres les vaig fer jo al Tiergarten de Berlín 

Proyecto1_Maquetación 1.qxd

Nota: per completar la informació sobre Can Zam i la reivindicació del parc adjunto els articles més interessants dels apareguts a la revista Fòrum-Grama:

  1. Can Zam, quin parc volem? Cristina Mallo. Crònica de la xerrada-debat al Mas Fonollar sobre Can Zam, amb la confrontació dialèctica entre els partidaris del parc urbá, verd i frondós i els qui defensaven usos com el de la Feria de Abril. Fòrum-Grama, número 7, juny de 1997.
  1. Setanta entitats reclamen el parc. Fòrum-Grama, número 8, juliol de 1997.
  1. Acampada reivindicativa per un debat sobre Can Zam. Odei-Antxustegi-Etxearte. Cònica de l’acampada i contingut de les xerrades de l’arquitecte Manuel Ribas Piera i del sociòleg Pep Martí, més les intervencions d’Albert Fabà, Tresa Franco, Rafel Trias, Alfons Martínez, Joan Moran, Pep Palacios, Diego Arroyo, Albert Noguera, Jordi Garcia, Paco Bustos i Salva Bolancer Fòrum-Grama, número 65, novembre de 2002.
  1. Parc de Can Zam, el debat. “Espai obert”. Escrits de Ramon Jordan, Iban Blanc i Aranjuelo, Núria Valls, Jaume-P. Sayrach, Àngel Pla, Ferran López, Antonio Perea, fragments d’una entrevista a l’alcalde Bartomeu Muñoz, Loli Gómez i Agnès Olivés i Juanola. Fòrum-Grama, número 92.
  1. Can Zam. Resposta a la Comissió d’Experts. (Fa trenta anys que es reivindica el parc). Jaume-P. Sayrach. Exposició crítica de l’informe de la Comissió d’Experts creada per l’alcalde. Fòrum-Grama, núm. 25, març de 1999.

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Febrer, 26 divendres / Declaració de Can Zam"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*