Febrer, 7 diumenge / Contra el pla hidrològic espanyol

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

“Lo riu és vida”

ebre mani

L’Ebre ens queda lluny. Els qui vivim a Barcelona sempre hem tendit a pujar cap als Pirineus, més que baixar cap al sud. Potser és una impressió més subjectiva que real perquè, si repasso les sortides que he fet, m’adono que cap avall hi he anat molt. Per exemple, els esius a Calaceit. La visita a la Sénia i a Ulldecona, en la inauguració del GR. Les estades a Arnes, o a Horta de Sant Joan, o al Delta. Per no parlar dels cops que he estat a la conca de l’Isàbena, un preciós afluent de l’Ebre, ja en terres aragoneses. Segurament és una qüestió de més o meys familiaritat paisatgística. Les terres del sud són més diferents. Fins i tot històricament. Paisatge ample i lluminós on la presència dels tarongers ens parlen del domini musulmà que a les terres del sud s’allargà molts més anys que a la Catalunya vella.

ebre regidorsL’Ebre impressiona. I impacta. M’agrada molt veure’l passar a prop. Inoblidables les estones que l’he contemplat assegut a la terrassa que hi ha a Miravet, tocant al riu just quan es gira fent una ampla corba, aigües avall. I quina sensació tan majestuosa quan vas d’una riba a l’altra amb la barcassa que mou el corrent del riu. No m’estranya que els escriptors riberencs el tinguin tan presnet en la seva obra, Sebastià Joan Arbó, Desumbila, Gerard Vergés, o l’inoblidable Jesús Moncada de Camins de sirga.

Miravet 1I ara què? ¿Amb un nou pla hidrològic aprovat com qui diu d’amagat, ens el volen matar? Ja tenim massa rius mig morts de set, perquè ara escanyin l’Ebre.  Espero que el clam “Lo riu és vida” que avui ressonarà molt fort arribi a Europa, i que Europa freni el govern espanyol, que no sé si és que es ven a interessos particulars o aplica una mesura més contra els catalans. Segurament les dues coses alhora.

Miravet 2

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Febrer, 7 diumenge / Contra el pla hidrològic espanyol"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*