Gener, 31, diumenge / Cicle Paco Candel

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

“Els altres catalans del segle XXI”

Barcelona, Noviembre de 2003. Paco Candel, Trabajando en su casa FOTO HELENA ENCINAS

Barcelona, Noviembre de 2003. Paco Candel, Trabajando en su casa FOTO HELENA ENCINAS

El dijous d’aquesta setmana s’inaugura a la Biblioteca del Fondo l’exposició “Candel, la llibertat d’expressió”, amb material de la Fundació Paco Candel. Aprofitant el marc de l’exposició es du a terme un Cicle d’actes , en el qual hi ha col·laborat el grup Amics i Amigues del Fondo, associació promoguda per Fòrum-Grama i persones del barri. La intenció d’Amics és contribuir a la integració dels nous vinguts a la ciutat, els quals, pel seu origen tan diferent i per les dificultats que crea entre d’altres coses la diversitat dels idiomes, cosums i cultura ho fa més difícil.

Cal dir que el tema de la integració no és una cosa nova. Ja als anys 60-70 va venir a Santa Coloma una gran quantitat de persones procedents de les distintes províncies espanyoles, que ja es van trobar amb les dificultats que sempre comporta el fet d’aterrar en una terra nova, quan es disposa d’escassos mitjans. Les dificultats d’aquella etapa no van xocar, amb tot, amb el problema de la llengua ni de la cultura perquè encara que Catalunya té les característiques pròpies, diferents de les de la resta d’Espanya, els llargs anys de veïnatge i convivència, l’ofcialitat de la llengua espanyola i el fet que sota la dictadura Catalunya amb prou feines es notava, ho feien menys difícil.

Alhora que volem facilitar la integració dels nouvinguts cridem els antics veïns i veïnes del Fondo perquè, empàticament, facin seu el projecte i, amb el seu suport moral, acompanyin els nouvinguts en el procés que ara viuen. Recordar els antics veïns del Fondo és també reconèixer el que van fer, mentre van ser aquí. No solament es van integrar en bé d’ells mateixos sinó que com a ciutadans van treballar per millorar la ciutat que els acollí, i el país, lluitant per aconseguir la llibertat de tots i l’estatut d’autonomia.

Crec encertat iniciar les activitats recordant Paco Candel ja que ens ajudà a valorar positivament el fenomen migratori, especialment des del vessant humà i polític.

Proyecto1_Maquetación 1.qxdComplemento la glosa amb l’escrit que vaig penjar a Prímula, el 17 de febrer de 2014

can 5

Paco Candel amb el president del CEP Rafel Trías, després d’impartir una conferència (any 2001)

Se celebren els cinquanta anys de la publicació del llibre de Paco Candel Els altres catalans, un llibre humil que ha tingut una enorme repercussió a Catalunya.  Francisco Candel, conegut com Paco Candel, va venir de València quan només tenia dos anyets. Com tants immigrants, va recalar en un barri suburbial, concretament a la Zona Franca, un territori entre la Gran Via i l’Hospitalet, sota de Montjuic, un suburbi sempre molt oblidat que Candel va retratar meravellosament en una de les seves novelles més cèlebres, Donde la ciudad cambia de nombre. Amb unes grans dots d’observació, descriu el barri amb gran realisme i, tot i que canvià els noms, la gent s’hi reconeixia i no li costava d’identificar les persones que hi surten. Mossèn Josep M. Galbany –que n’era el rector– em va contar l’escàndol i l’esverament que el llibre va produir.

La vocació de Candel era la d’escriptor i li disgustava que més que per les novel·les fos conegut per l’assaig d’Els altres catalans. Però  és que la seva publicació va descobrir a la gent d’aquí el fenomen migratori que es percebia de lluny, amb por i com a través d’un vidre borrós, que no deixava copsar la vida real dels immigrants. Candel va fer que els catalans s’adonessin que els nous-catalans havien vingut per quedar-se, amb la idea d’aconseguir una vida millor a base de treballar durament, en unes condicions extremes. En el fons, venia a reafirmar experimentalment la definició que ja feia temps havia encunyat el jove Jordi Pujol: És català la tota persona que viu a Catalunya i se’n sent.

En la celebració dels cinquanta anys de la publicació del llibre Els altres catalans veus autoritzades han remarcat un cop més la importància del llibre, considerat com un dels més influents  a Catalunya, en el segle XX. El literat Xavier Folch havia dit que gràcies a Candel i al PSUC a Catalunya el lerrouxisme no va triomfar, i que Candel (com Pujol) han posat les bases perquè, mitjançant la llengua i la cultura comunes, tots formem un sol poble.

Si un a més de passar-ho bé vol conèixer de prop la vida dels immigrants dels anys 60-70, que llegeixi les novel·les de Candel, en especial la citada més amunt. Però, sobretot, que ningú es perdi la lectura d’Els altres catalans.

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Gener, 31, diumenge / Cicle Paco Candel"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*