Gener, 20, dimecres / Exposició Paco Candel

(dia a dia A flor violeta_Maquetaci363n 1)

La immigració, un tema candent

20

Fa poc més de cinquanta anys de la primera edició del llibre de Paco Candel Els altres catalans. Per celebrar i commemorar l’aniversari l’Ajuntament de Barcelona va publicar l’interessant i bonic llibre Candel i Barcelona (Coordinació editorial Eugeni Madueño), ja esgotat. No caldria insistir-hi: el pensament de Francesc Candel ha estat fonamental per saber alguna cosa sobre el fet del  fenomen migratori, que recalà a Catalunya. En llocs com Santa Coloma va ser un autèntic tsunami. Candel, per la seva gràcia peculiar, per l’enorme capacitat de retratar les persones i les situacions i les escenes, i per la seva profunditat d’anàlisi, s’ha convertit en un referent en l’estudi del fet demogràfic més gran que ha viscut modernament Catalunya.

Qui s’interessi pel tema de la immigració amb interrogants com què representa haver d’abandonar la pròpia terra per fugir de la pobresa i obrir-se un camí en un lloc desconegut, en els llibres de Candel trobarà un tractament exhaustiu. A Santa Coloma es pot afirmar que allò que Candel explica, la major part dels ciutadans ho han viscut; bé directament, en primera persona, o perquè són fills d’immigrants. És més, allò que es va viure anys enrere avui es torna a donar, segurament de forma més aguda perquè els nous catalans vénen de països d’ètnies molt diferents, amb l’agreujament que les seves llengües són molt distants de les romàniques,  i perquè pertanyen a religions i cultures que poc tenen a veure amb les  de la gent del país que els acull.

Parlo d’aquest tema perquè la Biblioteca del Fondo està a punt d’inaugurar l’exposició “Ciutats d’orígens divrsos: Catalunya un sol poble”, en la que participa Fòrum-Grama a través del “Amics i Amigues  del Fondo”. Al nostre web (forumgrama.cat) en donarem a conèixer el programa d’actes i jo, des de Capvespre m’hi referiré mès d’un cop, comentant diferents vessants del fet migratori. Es  tracta d’un tema d’un extraordinari interès humà, social i polític. I, en uns momentscom els presents en què Catalunya treballa per construir un país nou, en el que el benestar arribi a tots els ciutadans, el problema de la immigració cobra un remarcable relleu.

Per això seria bo rellegir els llibres de Paco Candel, sobretot Els altres catalans (un assaig imprescindible), i Candel i Barcelona (una suggestiva i divertida antologia de textos de Candel).

(dia a dia B_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "Gener, 20, dimecres / Exposició Paco Candel"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*