DESEMBRE

(dia a dia A_Maquetaci363n 1)

31, dijous /Festa de  Santa Coloma ARDANUI imatge B

Avui hem celebrat la festa de santa Coloma, de la “santa”, no de la ciutat, crec que a la ciutat, des que la festa major es traslladà a finals d’estiu, no cerc que de la patrona se’n recordi gaire gent. A mi em sap greu. M’agradaria que la ciutat, tan secularitzada com es vulgui, la tingués present com un element de la seva identitat històrica. Penso que la seva bonica llegenda es podria convertir en una representació “sacra” a l’estil dels antics autos sagramentals, o de la passió d’Olesa o del Cant de la Sibil·la, que avui formen part del patrimoni cultural català (per no dir mundial, com El cant de la sibil·la). Amb aquesta intenció vaig escriure el llibret Llegenda àurea de Santa Coloma, una petita peça teatral per ser representada, que, acompanyada amb música i amb els deguts efectes lumínics i escenogràfics, podria enriquir el folklore cultural de la nostra ciutat.

Ardanui campanar B

Una altra iniciativa que s’ha abandonat és l’Agermanament de les Santes Colomes. A través seu esperava que els colomencs de la nostra ciutat entressin més a fons en la terra deCatalunya i que, al mateix temps, es potenciés la humil figura de la màrtir, en el món civil. Seguint les moltes poblacions que es diuen Santa Coloma o que tenen la parròquia dedicada a la nostra santa, he descobert pobles, paratges, imatges, esglésies i històries, d’un gran interès. L’agermanament pròpiament dit uneix les poblacions dels antics comtats catalans però, en un segon pla, s’hi podrien relacionar les nombroses Santes Colomes que hi ha a Espanya, Portugal i França.

veïns BAn l’àmbit eclesial hi ha un aspecte que em fa una particular il·lusió. Quan he visitat els pobles i les parròquies “colomencs”, a l’acostar-me a la santa m’he emocionat pensant que durant molts segles la gent dipositava en la santa els seus pensaments, les seves il·lusions, els seus sofriments. Qui podria mesurar la influència positiva que aquesta devoció ha exercit en la gent d’aquests pobles? Ho he viscut sobretot en pobles petits i perduts, en els quals encara hi viu alguna família, com a Ardanui, al que dedico la glosa d’avui. Ardanui és a més de 1300 metres d’altitud. Hi viuen dues o tres famílies. ¡El que em va costar que em deixessin veure la imatge de Santa Coloma! La tenen amagada per por que vinguin “de baix” (del bisbat) i se l’enduguin al museu.

vista del poble des de l'ermita BSón, aquestes, coses petites però que arriben a l’ànima de la gent. Que és com dir a l’ànima del país.

_____

Ardanui és a l’Alta Ribagorça ( Aragó). La foto 1 és la imatge de la santa, la 2, la parròquia, amb la muntanya de Castanesa al fons, la 3, veïns del poble i del poble veí, i la 4, vista del poble des de la parròquia.

(dia a dia B vermell_Maquetaci363n 1)

Sigues el primer en comentar on "DESEMBRE"

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*