DESEMBRE

(dia a dia A_Maquetaci363n 1)

24, dijous / Vetlla de Nadal

24

La meva felicitació nadalenca als amics i amigues, i als lectors del meu blog, a través de la cartolina que contempleu .  Imaginar la cartolina no m’ha costat gaire. Tenia clar el missatge. Volia fer una referència a allò que per mi és l’essència del Nadal cristià: el naixement de Jesús. Un fet que ens força a deixar de mirar cap al cel si volem trobar Déu, per dirigir-la cap a la humil cova de Betlem. He escollit el retrat d’un nen, em sembla que d’una família de refugiats, perquè consona amb les condicions amb què Jesús vingué al món: una nit fosca i freda.24 angel

I quina lletra podia posar? Com cada any he escoltat el Cant de la Sibil·la; magnífic!, encara que terrorífic. “Ai de qui la mort trobi en pecat!” Una solemne admonició a convertir-nos.  Però l’evangeli no la conta així, la història nadalenca, sinó amarada de pau i del goig de saber que Déu estima la gent de bona voluntat. I m’he decantat per uns versos d’una Nadala  de l’amic Màrius Sampere, poètica i realista. El nen que neix aquesta nit (i tot nen i nena que vénen al món) són simplement infants: llavors a punt d’esclatar. Es faran grans si troba les condicions favorables. ¿Es podrà dir d’ells –com l’evangeli dirà del nen Jesús– que creixen “en edat, saviesa i bondat?” I afegeixo; en salut, en benestar, en felicitat.

“Un déu –escriu Sampere–, es fa a poc a poc”. Com un arbre. Com un bon vi… Un nen es fa adult i esdevé un déu quan assoleix la riquesa humana. Però sovint, com el Crist, esdevé un cristo, l’home injuriat i menystingut, crucificat per un món egoista i injust. Sort que les llàgrimes  d’un nen, o un somriure encara toquen el cor de la bona gent.  És la gràcia del Nadal que, malgrat la seva desviació del misteri genuí, en conserva la gràcia i l’alegria i, en part, la innocència.

Ho va dir un altre poeta: almenys avui siguem una mica més bons. Potser a còpia de sumar Nadals acabarem pensant en Jesús quan sentim plorar algú.

(dia a dia B vermell_Maquetaci363n 1)

3 Comments on "DESEMBRE"

  1. Bon Nadal! M’ha agradat molt el text de la teva nadala. Segueix escrivint que sempre tens moltes coses interessant per dir…Una abraçada

    • Em plau molt el que m’escrius. Em sembla que et vaig escriure que vaig entrar al teu blog, i que el vaig trobar molt interessant. Diria que ens movem per paratges semblants, i amb un esperit proper. Moltes gràcies! I bon Nadal.

  2. moltes gracies, estimat Jaume.

Deixar un comentari

El teu e-mail no serà publicat


*